Ladders, trappen en steigers: wanneer welke gebruiken?

  • Woon
  • maart 21, 2018
  • Comments Off

Klussen in de hoogte is niet altijd makkelijk. Denk bijvoorbeeld aan het schilderen van je gevel, het schoonmaken van je plafond of gewoon nog maar ramen lappen. Als je het juiste materiaal niet hebt om op te staan, werk je enerzijds heel onhandig en anderzijds is het vaak onveilig ook. Of het nu gaat om een eenmalige klus, of je hebt regelmatig werken in de hoogte te doen, belangrijk is dat je de juiste ladder, trap of steiger hebt. Op de website van Steigerkopen vind je een heel uitgebreid gamma. Wij maken jou hier alvast even wegwijs in de vele mogelijkheden.

Een paar stelregels i.v.m. ladders

Velen weten dit niet, maar enkele ladders mogen in principe niet gebruikt worden om op te staan tijdens het klussen. Je loopt het risico onderuit te schuiven als je bepaalde bewegingen doet. Enkele ladders dienen dus enkel om je naar boven of onder te verplaatsen. Dit is zelfs bij de wet bepaald. Zelfs professionele glazenwassers hebben beperkingen opgelegd gekregen als het om het gebruik van enkele ladders gaat. Als je grote klussen uit te voeren hebt, is dit wel belangrijk om te weten. Voor bijvoorbeeld het schilderen van een gevel gebruik je een stelling met een loopleuning. Voor een minder hoge klus kan een tweedelige, driedelige of vouwladder gebruikt worden. Deze staat veel stabieler op de grond dan een enkele ladder.

Soorten steigers

Bij verbouwingswerken is het handig om een steiger te voorzien. Kies vooral de juiste steiger. Er bestaan enorm veel types. Zo heb je verschillende afmetingen, hoogtes en breedtes. Een smalle steiger is praktisch voor op het voetpad. Je hebt steigers met zijkanten waar je doorheen kunt lopen en/of met vloerplanken waar je doorheen kunt stijgen in plaats van buitenom te kruipen. Er bestaan steigers op wieltjes of zonder wielen. Euro steigers zijn makkelijker te monteren dan gewone steigers: ze hebben conische verbindingen die snel in elkaar passen. Dit is uitstekend geschikt als je je steiger regelmatig wilt verplaatsen.

Laat je goed adviseren!

Vooraleer je je aankoop doet, laat je goed adviseren. Een goede firma bespreekt met jou waarvoor je materiaal moet dienen en geeft je het gepaste advies. Zo kies jij het perfect klimmateriaal voor jouw klussen!

Previous «
Next »