Onder welke soorten dekbedovertrekken slaap jij het liefst?

  • Woon
  • november 25, 2018
  • Comments Off

Als je op Wikipedia met dekbedovertrekken als zoekwoord gaat speuren, dan krijg je meteen een uitgebreide definitie. Het is een zak die omheen je dekbed wordt aangebracht. De bedoeling zou zijn ‘om het dekbed niet vuil te laten worden’. Uiteraard is dat één van de functies van een dekbedovertrek. Maar even belangrijk is dat je dekbedovertrek ook esthetisch is en comfortabel aanvoelt om te slapen. Wij geven jou hier een paar mogelijkheden van soorten slaaptextiel, zodat jij je bed voor jezelf perfect aankleedt.

Heel wat soorten dekbedovertrekken

Onder het slaaptextiel zijn er heel wat materialen. De meest gekende zijn katoen en flanel. Katoen is vrij strak geweven en daardoor heel vlak. Flanel is losser geweven en is daardoor beter isolerend. Flanel wordt voor dekbedovertrekken vooral voor de koude winters gebruikt. Maar daarnaast zijn er nog een paar minder bekende stoffen voor slaaptextiel.

  • Jersey. Deze stof wordt gebreid en is daardoor zeer rekbaar. Door de dikte voelt het lekker warm aan.
  • Satijn. De garens worden heel dicht op elkaar geweven, wat deze stof uiterst soepel maakt. De uniek manier van weven heeft als resultaat dat de stof één matte en één glanzende kant krijgt. De glanzende kant voelt heel zacht aan. Beddengoed in satijn is bijna een streling op je huid.
  • Linnen. Dit is een soort textiel dat gemaakt wordt uit vlas. Het is een natuurlijk product. Het voelt niet echt zacht aan maar is wel stevig en fris om in te slapen.
  • Microfibre. Dit is een mengeling van systhetische vezels. Het voelt wat zachter aan dan linnen of katoen.
  • Gemengde stoffen. Je kunt ook nog kiezen uit dekbedovertrekken van katoen/percal, katoen/polyester, katoen/satijn of nog andere mengelingen van diverse materialen.

Welke stof kies jij?

Elk soort materiaal heeft andere eigenschappen en voelt anders aan. Flanel voelt voor de enen warm aan, maar voor anderen dan weer té warm. Satijn voelt zacht aan, maar voor sommigen té glibberig. Denk bijvoorbeeld ook aan het onderhoud. Pure katoen of linnen ziet er naturel en fris uit, maar kreukt makkelijk. Als je het echt perfect wilt hebben, moet je deze dekbedden strijken, wat niet altijd makkelijk is. Jersey of synthetische stoffen mogen niet altijd heel warm gewassen worden. Heel wat mensen zweren daarom bij katoen of linnen juist omdat ze dit bij de kookwas mogen voegen. Aan jou de keuze!

Previous «
Next »