Wat voor soort dekbed past bij jou?

  • Woon
  • december 4, 2018
  • Comments Off

De winter komt eraan en het wordt kouder buiten. Tijd om eens te kijken of jou dekbed nog aan de eisen voldoet. Een goed dekbed draagt namelijk sterk bij aan jouw nachtrust en dat is iets wat we allemaal willen; een goede nachtrust. Wanneer je uitgaat van gemiddeld 8 uur slaap per dag kun je stellen dat je in totaal zo’n 2920 uur per jaar onder een dekbed ligt.  Dan is het wel belangrijk dat deze ook aansluit aan jouw behoeftes.

Er worden zoveel materialen gebruikt voor de vulling van het dekbed dat je de door de bomen het bos niet meer ziet. Elke vulling heeft zo zijn unieke eigenschappen die niet bij iedere persoon passen. Daarom is het goed om te kijken naar wat je prettig.

Donzen dekbed

Een donzen dekbed is een natuurproduct en heeft aan aantal specifieke eigenschappen. Meestal is de dons afkomstig van eenden of ganzen wat een hele isolerende werking heeft. Dons staat er daarnaast om bekend dat het goed ventilerend en heel licht is. Het enige nadeel van een donzen dekbed is dat het relatief duurder is in vergelijking met andere dekbedden. Maar wel gegarandeerd een zachte nachtrust!

Wollen dekbed

Wol heeft van zichzelf een goede vochtregulatie. Wanneer je s’ nachts veel zweet is dit de uitkomst voor jou. Want wol kan veel vocht opnemen en vervolgens makkelijk afvoeren.  Zo heeft u nooit meer last van een klammig dekbed. Het materiaal is wat zwaarder en dus fijn voor mensen die van een zwaar dekbed houden. Wol is de warmste soort vulling, dus geschikt voor als je van jezelf weet dat je een koukleum kan zijn.

Katoenen dekbed

Het katoenen dekbed is ook 100% natuurproduct. Het materiaal is sterk en kan gewassen worden in de wasmachine in tegenstelling tot een donzen dekbed. Katoenen dekbedden zijn een stuk minder prijzig en zijn minder warm. Ideaal te gebruiken als zomerdekbed of juist als je het snel warm hebt.

Tencel dekbed

Een relatief nieuw materiaal is tencel. Dit is een natuurvezel afkomstig van de eucalyptus plant. De eigenschappen van tencel zijn vergelijkbaar als die van wol. Tencel is net zo warm als wol en heerlijk zacht als dons. Het nadeel is dat het over het algemeen wel wat prijziger is in vergelijking met andere materialen. Ook is er niet zo veel keuze in tencel dekbedden.

Zijden dekbed

Zijden is afkomstig uit de cocon van een Bombix Mori rups en staat bekend om de hoge kwaliteit. Mocht je een huisstofmijt allergie hebben is dit dekbed waarschijnlijk de beste keuze voor jou. Aangezien zijden dekbedden niet allergie gevoelig zijn. Echter zijn zijden dekbedden wel wat duurder.

Synthetisch dekbed

Het synthetisch dekbed is het enige dekbed wat niet gemaakt wordt van natuurlijke producten. Het bestaat namelijk uit microvezels of holle vezels. Deze zijn machinaal gefabriceerd. Wanneer je een allergie hebt voor huisstofmijt is dit waarschijnlijk een goede keuze voor je aangezien dit materiaal lekker voordelig is.

 

Previous «
Next »