Zwarte accenten in je keuken? Het mag!

  • Woon
  • maart 29, 2020
  • Comments Off
zwarte keuken

Zwart doet een kamer kleiner lijken? Inderdaad, dat is zo. Maar onze woningen worden alsmaar groter en daarmee ook de verschillende kamers. Dat is voor de keuken niet anders. Dus als jij graag zwart in je interieur ziet, is er geen enkele reden meer waarom jij geen zwart in je keuken zou kiezen. Gewoon doen!

Hoe ver ga jij met zwart?

Het voordeel dat je hebt in de keuken is dat je met grote oppervlakken werkt. Als je voor zwarte keukenkasten kiest, is meteen een heel groot gedeelte van je keuken donkerder. Kies je enkel een zwart keukenblad? Dan is de impact van het zwart veel minder. Hou rekening met de hoeveelheid lichtinval. De muur die namelijk tegenover je raam gelegen is, heeft veel invloed op de lichtinval. Witte plafonds doen een ruimte hoger lijken, zwarte vloeren doen een kamer kleiner lijken.

Zwart-wit of zwart met…?

Voor een moderne strakke keuken wordt vooral de combinatie zwart-wit gekozen. Denk daarbij aan een zwart keukenblad en witte keukenkasten of witte keukenkasten met een zwarte accentwand. Je kunt kiezen voor tegels in zwart en wit, zwarte vloeren en witte wanden, witte plafonds en zwarte wanden, en ga zo maar door. Daarnaast kun je ook spelen met keukenapparaten, accessoires en decoratiestukken in zwart en wit.

Anderzijds is een zwarte keuken best wel te combineren met naturel hout of chroom bijvoorbeeld. Denk hierbij een chroom voor je verlichting, zwarte stoelen met chroom onderstel of rvs keukengerei.
Lijkt het jou allemaal toch wat te strak? Breng dan groen in je interieur. Want ook dit gaat perfect bij een zwarte keuken. Haal planten in huis en plaats ze tegen een zwarte accentwand. Ook pastelkleuren zoals pistache groen, oud roze of zacht geel brengen op een subtiele manier kleur in je zwarte interieur.
Of je gaat voor één bijzondere eyecatcher door één object in een totaal andere kleur te kiezen: een schilderij met veel rood, een helblauw dienblad of theedoeken in fel geel bijvoorbeeld. Het werkt!

Niet elk zwart is hetzelfde

Bij een zwarte keuken heb je bovendien nog de keuze tussen mat zwart of glimmend zwart. Mat zwarte keukenkasten hebben een strakkere uitstraling dan keukenkasten in glimmend zwart. De eersten gaan goed bij stoere industriele interieurs zoals een industrieel pand. Glimmende kasten staan goed in een modern-retro inrichting of New York style.

Hoe ga je best te werk om je keuken in zwart in te richten?

Richt je keuken stapsgewijs in:

  • Zoek inspiratie in foto’s op internet of bezoek een paar winkels van keukens.
  • Bepaal je eigen stijl in functie van de beschikbare ruimte: je bestaande keuken een make-over geven of je nieuwe keuken volledig inrichten?
  • Hou rekening met zowel de lichtinval als met de afmetingen van de ruimte.
  • Laat je adviseren door kleurspecialisten of installateurs van keukens.
  • Volg je hart en wees creatief.

Met deze goede raad kom jij gegarandeerd tot een prachtige keuken waarin zwart een grote rol speelt!

Previous «
Next »