• Homepage
  • >
  • Tuin
  • >
  • Onkruid voorkomen met de juiste beplanting

Onkruid voorkomen met de juiste beplanting

  • Woon
  • januari 10, 2019
  • Comments Off
vinca

Voor veel mensen is onkruid ergernis nummer één. Door onwetendheid naar de mogelijkheden tegen onkruid kiezen vele ervoor om de tuin volledig te bestraten of gebruik te maken van grind, worteldoek of houtsnippers.

De tuin volledig bestraten is zeer nadelig voor het wegstromen van overtollig regenwater, zeker bij flinke hoosbuien. Het gebruik maken van grind is weer niet geschikt voor kleine kinderen. Ze gaan met het grind gooien of bezeren zich lelijk na het vallen op het grind. Houtsnippers zijn een tijdelijke oplossing, maar vergaan na verloop van tijd. Onkruidzaad zal dan uiteindelijk toch tot ontkieming komen. Gevolg: opnieuw onkruid in de tuin.

Er is gelukkig nog wel een andere, duurzame en blijvende oplossing, namelijk de bodembedekker plant! Een bodembedekker is een veelal laagblijvende, kruipende plant. Doordat de plant zich over de bodem verspreid zal na verloop van tijd de gehele grond worden bedekt. Door het dichte bladerdek en takkenstelsel kan er geen direct zonlicht tot de onkruidzaden komen waardoor ontkiemen niet mogelijk is. Een bijkomend voordeel is dat bodembedekkers in de meeste gevallen wintergroen en onderhoudsarm zijn en zeer snel groeien. Ze zorgen dan ook het hele jaar door voor kleur in de tuin, met als extraatje een fleurige bloei.

Door gebruik te maken van bodembedekkers kan overtollig water sneller in de grond wegtrekken. Naast dat dit de kans op waterschade in het huis verkleind (bij een volledig bestraten tuin), ontlast het tevens de riolen die bij hevige stortbuien aardig op de proef worden gesteld. Door het veranderde klimaat zijn dit toch zaken waar je rekening mee moet (gaan) houden en waarin je zelf eenvoudig maatregelen kunt nemen.

Andere bijkomende voordelen is dat het gebruik van beplanting in de tuin stres-verminderd werkt, het ten goede komt aan de biodiversiteit (denk aan bijen en vlinders) en vaak nog eens goedkoper is dan bestraten. Afhankelijk van de soort bodembedekker, plant je zo’n 6 tot 9 planten per vierkante meter. Wanneer je deze in het voorjaar aanplant, zijn de meeste bodembedekkers in het najaar al volledig dichtgegroeid. Je kunt hierbij een prijs aanhouden van ongeveer €7,50 tot €10,00 per vierkante meter. Veelgebruikte soorten zijn de Vinca, Waldsteinia, Ajuga en Cotoneaster.

 

Previous «
Next »