Opknap zolder

  • Woon
  • juni 15, 2016
  • Comments Off

De zolder wordt vaak gebruikt als opslagplek. Hij staat dan vaak vol met allemaal dozen en andere spullen die er opgeslagen liggen. Maar u kunt zo veel meer doen met uw zolder. Daarom leest u hier onder handige tips en een stappen plan om uw opslagzolder een opknap beurt te geven.

De huidige toestand van de zolder controleren

Voordat u gaat beginnen aan het opknappen van de zolder is het van belang om na te gaan wat de staat van de zolder is. Zo is het handig om te weten of de zolder geïsoleerd is of niet. Daarnaast is het van belang om na te gaan of het bestaande dak structuur in goede staat is.

opknappen van de zolder

Zorg dat de zolder gemakkelijk te bereiken is

Het wil nog wel eens zo zijn dat de zolder alleen te bereiken is via een uitklaptrapje, welke uit een luik komt. Gelukkig is het vaak mogelijk om een grotere opening te maken zodat er een volwaardige trap geplaatst kan worden.

Bedenk wat de bestemming van de zolder wordt

De bestemming van de zolder is afhankelijk voor het opknappen van de zolder. Als je er een extra slaapkamer wilt maken, is dat wel iets anders dan dat je er een wasruimte van wil maken.

Zorg voor voldoende isolatie, luchtdichtheid en ventilatie

Als de zolder nog niet geïsoleerd was, is het van belang om dit wel te gaan doen. Zodat de zolder ook in de koude winters een fijne plek is. Naast dat de isolatie van de zolder belangrijk is, is het ook van belang om er voor te zorgen dat het dak pakket luchtdicht is. Als een dak pakket niet luchtdicht is, kan het zo zijn dat de warme lucht kan ontsnappen. Als laatste is het ook belangrijk om te zorgen voor de nodige ventilatie.

Denk na over zonwering

De zolder kan een erg warme ruimte worden tijdens de zomermaanden. Om te voorkomen dat het te warm wordt is een goede ventilatie erg belangrijk en daarnaast werkt het ook om gebruik te maken van zonwering aan de buitenzijde van de ramen.

Technische installaties aanbrengen

Bij het opknappen van de zolder hoort ook het aanbrengen van technische installaties. Het gaat hier dan om een verwarmingssysteem, elektrische aansluitingen voor lichtpunten en stopcontacten en eventueel een koelingssysteem.

Na een mooie afwerking is het dan tijd om de zolder helemaal naar eigen wens in te richten. Succes!

Previous «
Next »