• Homepage
  • >
  • Verbouwen
  • >
  • Waar moet je allemaal aan denken als je je dak beter wil isoleren?

Waar moet je allemaal aan denken als je je dak beter wil isoleren?

  • Woon
  • februari 24, 2022
  • Comments Off
dak isolatie

Een dak isoleren is een van de beste energiebesparende verbeteringen die je aan je huis kunt doen. Veel warmte gaat in de winter namelijk verloren bij een slecht geïsoleerd dak. En dus vonden wij het tijd om eens de websites te bekijken van  gespecialiseerde bedrijven zoals Hardeman isolatie om te kijken hoe je dat het beste realiseert.

Als je je dak beter wil gaan isoleren dan moet je dat doen afhankelijk van een aantal zaken, zoals:

– het type dak (plat of hellend)

– de structuur van het dak (zoals de diepte van de spanten)

– jouw bereidheid om te investeren. In de meeste gevallen is een extra voor de isolatie goed besteed geld, omdat je op andere vlakken minder hoeft uit te geven, zoals aan energie. Daarnaast zijn er tegenwoordig subsidies voor dergelijke aanpassingen.

Het isoleren van een dak is misschien wel de makkelijkste van alle energiebesparende verbeteringen aan het huis. Rollen isolatiemateriaal zijn tegenwoordig overal te verkrijgen en daarnaast een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld tien jaar geleden. Dit betekent dat een heel dak van een standaard huis kan worden geïsoleerd voor veel minder geld dan een tijd terug.

Het dak isoleren valt ook binnen de mogelijkheden van de meeste doe-het-zelvers omdat het isoleren van je dak geen moeilijkheid hoeft te zijn, hoewel het niet de meest plezierige taak is. En het effect op de energierekening hangt af van wat je vervangt en hoe groot het dak uiteraard is. 

Bouwvoorschriften voor het isoleren van een dak

Warmte stijgt op en daarom zijn de eisen van het Bouwbesluit voor warmteverlies via daken strenger dan die voor muren. De beperkende U-waarde (de maximale U-waarde die niet overschreden mag worden) vereist volgens de huidige Bouwregelgeving voor het dak is 0,20W/m².

Hoe een dak te isoleren?

Het eerste waar je rekening mee moet houden is of je een hellend dak op plafond- of dakspant niveau wilt isoleren. De huidige trend is voor een ‘warm dak’ waarbij isolatie tussen de spanten wordt aangebracht, waardoor de dakbalken warm blijven. Op nieuwe of vervangende hellende daken zou de ideale opbouw isolatie zijn die over en tussen de spanten wordt aangebracht, wat een grote boost geeft voor luchtdichtheid en dus voor de isolatie.

Bij een plat dak doet dit probleem zich niet voor, maar de beperking van de U-waarde en de benodigde hoeveelheid isolatie is hetzelfde. Om een ​​U-waarde van 0,20 W/m² te bereiken (wat betekent dat jouw dak beter geïsoleerd is dan de muren) heb je 120 mm hardschuim of 200 mm glaswol of natuurlijke isolatie nodig. Ook kun je natuurlijk voor hogere waarden gaan, wat resulteert in een nog betere isolatie.

Isolatieplaten geïnstalleerd

Bij renovatieprojecten gebruikt men vaak geïsoleerde gipsplaten onder de spanten. Bij een warm dak is het gebruikelijke proces om de isolatie in twee lagen te verdelen. Als 180mm moet worden geïnstalleerd, kan er een plaat van 100 mm tussen de spanten worden geplaatst (er moet een luchtspleet van minimaal 25 mm zijn tussen de isolatie en de onderkant van de tegels of leien) met een plank van 80 mm over de spanten. De verhoudingen doen er niet toe, maar deze opstelling helpt om tocht te voorkomen die wordt veroorzaakt door openingen tussen de isolatie en de spant.

Previous «
Next »