Tips om je keuken een frisse nieuwe look te geven

  • Marco
  • mei 10, 2023
  • Comments Off
Tips om je keuken een frisse nieuwe look te geven

Om jouw keuken er zo goed als nieuw uit te laten zien of deze een andere uitstraling te geven, hoef je geen gloednieuwe keuken te kopen. Met een beetje inspanning en een beetje geld kun je je keuken zelf renoveren. Volg gewoon de 4 tips!

Verf de keukenkasten

Dit is nodig: Accuschroevendraaier, multischuurmachine, schuurpapierset rechthoekig K120, schuurpapier set rechthoekig K180, schuurpapierset rechthoekig K240, verfspuitsysteem, beugels, werkhandschoenen, mondkapje , oorbeschermers, veiligheidsbril, 2-in-1-verf, Maskeerfolie of schilderstape, optioneel: keukenmeubel lak met geschikte primer inclusief geschikt schildersgereedschap

Om nieuwe verf op de keukenkasten aan te brengen, schroef je eerst de kastdeuren los of haal je ze uit hun scharnieren, afhankelijk van het type deuren dat je hebt. Verwijder daarna de eventuele handgrepen. Een accuschroevendraaier komt hierbij goed van pas.

Vervolgens kun je de keukenkastjes één voor één schuren, eerst met grof schuurpapier (korrel 120), daarna met fijn schuurpapier (korrel 180). Houd er rekening mee dat hoe gladder de voorkant van de keuken is, hoe fijner het schuurpapier is dat je nodig hebt om ze te schuren. Zorg ervoor dat je de kastdeur waaraan je werkt stevig op een tafel bevestigt, zodat deze niet kan bewegen. Zodra je de richting van de nerf van het hout hebt bepaald, moet je ervoor zorgen dat je het met de nerf mee schuurt.

Nadat je de kastdeuren hebt geschuurd, is het tijd om ze te schilderen. Bedek de vloer en de rest van de keukenblokken met een beschermfolie. Je kunt ook kranten of papier gebruiken om de vloer af te dekken. Heb je ooit veel flyers laten drukken waarvan je nog een flinke stapel over hebt, dan kun je deze ook hergebruiken door de vloer hiermee af te dekken. Roer vervolgens de verf en bereid deze voor volgens de instructies. Breng de verf gelijkmatig aan en laat drogen volgens de instructies. Als je wilt, kun je de rest van de kast ook schilderen. Als de verf droog is, kun je de handgrepen aan de keukenkasten bevestigen en de deuren weer in hun scharnieren hangen.

Ook keukenkasten die voorzien zijn van een laagje melaminehars kun je schuren en verven. Maar wees extra voorzichtig wanneer je dit doet, om ervoor te zorgen dat je geen krassen op het oppervlak achterlaat. Om het oppervlak glad te houden, schuur je het op met schuurpapier korrel 240 en veeg je het stof daarna weg met een doek. Breng vervolgens de primer aan. Breng na het drogen de verf met een kwast aan op de keukenkastjes.

je keuken een frisse look geven

Monteer nieuwe handgrepen 

Dit is nodig: Accuschroevendraaier, duimstok, schroefklemmen, optioneel: spatel voor het aanbrengen van houtpasta, houtpasta, handgrepen met bijpassende zelfborende schroeven

Je kunt je keukenkasten een nieuwe look geven door simpelweg de deurklinken te vervangen. Het enige wat je hoeft te doen is de oude handvatten los te schroeven met de en uit te meten waar je de nieuwe handvatten wilt plaatsen met een duimstok en potlood. Door de zelfborende schroeven is voorboren niet nodig en kun je de handgrepen direct met een accu schroevendraaier vastschroeven. Zet de handvatten vast met een schroefklem zodat ze niet wegglijden.

Afhankelijk van het type keukenkastjes dat je hebt en, nog belangrijker, het soort handgrepen dat ze hebben, kun je soms lelijke gaten krijgen. Je kunt deze opvullen met houtvuller, die in verschillende kleuren verkrijgbaar is. Voordat je het overtollige vulmiddel eenvoudig verwijdert met een troffel, zorg je ervoor dat je alle gaten hebt opgevuld die je wilt verwijderen voordat je begint met het aanbrengen van de verf.

Met de juiste materialen en bijpassende handgrepen geef je je keuken een compleet nieuwe look. Minimalistische deurknoppen in messing of goud grijpen terug naar de jaren 50 en 60. 

Plakfolie gebruiken

Dit is nodig: Snij adapter voor accuschroevendraaier, Accuschroevendraaier, duimstok, tapijt-/gereedschapsmes, plakfolie

Wil je je keuken renoveren maar de kosten laag houden? Je kunt je aanrecht eenvoudig opknappen met plakfolie. Markeer eenvoudig de afmetingen van het werkblad op de achterkant van de folie en voeg aan elke kant ongeveer 5 centimeter toe. Snijd vervolgens de folie door met de snij adapter. Vervolgens moet je gaan plakken: trek de folie stukje bij beetje over het werkblad, beginnend vanaf de korte kant, en druk het daarbij met je handen en troffel naar beneden. Maak eventuele luchtbellen plat terwijl je doorgaat. Ga hiermee door totdat je de folie over het gehele werkblad hebt gladgestreken.

De hoeken afplakken: begin bij de ene hoek en werk naar de tegenoverliggende hoek toe. Zodra je de tegenovergestelde hoek hebt bereikt, draai je deze om, verwijder je eventuele overtollige folie van de randen en plak je de rest van de zelfklevende folie stevig vast. Vergeet niet dat je de resterende folie aan het einde eenvoudig kunt wegsnijden met het mes. Je gerenoveerde keukenwerkblad is nu klaar.

je keuken een frisse look geven

Monteer een achterwand

Dit is nodig: Decoupeerzaag, accessoires voor decoupeerzagen, patroonpistool, handklemmen, duimstok, viltstift, werkhandschoenen, veiligheidsbril, gehoorbeschermers, montagelijm, achterwand.

Heb je geen wandtegels in je keuken of wil je deze graag ruilen voor nieuwe? Je kunt dit kostenbesparend doen door de keukentegels te bedekken met een spatwand of achterwand in plaats van ze te renoveren. Wandpanelen kunnen gemaakt zijn van dun metaal, plexiglas of andere kunststof en zijn te vinden in doe-het-zelf- of meubelzaken.

Als je het gewenste paneel niet in de juiste maat kunt vinden, kun je het met een decoupeerzaag inkorten. Afhankelijk van het materiaal dat je inkort, moet je een metalen mes (voor het snijden van metaal) of een acryl blad (voor het snijden van andere materialen zoals glas of plastic) gebruiken. Markeer de afmetingen op het paneel met behulp van een duimstok en een markeerstift, bevestig het met schroefklemmen en zaag het met een decoupeerzaag langs de gemarkeerde afmetingen. We raden aan om voor deze stap beschermende kleding te dragen!

Om het paneel te monteren, breng je montagelijm aan op de achterkant en houd je het vervolgens tegen de muur of keukentegels. Druk het paneel zo stevig mogelijk tegen de muur of tegels en zorg ervoor dat het niet wegglijdt. Het is het beste om iemand anders te vragen om je te helpen bij deze stap. Een waterpas of een kruislijnlaser helpt je om het waterpas te krijgen.

Lees ook: Zo kun je je keuken duurzamer maken

Previous «
Next »