Optimale beleving van je houtkachel

  • Woon
  • juni 4, 2018
  • Comments Off

Een houtkachel is een beleving op zich. Knapperend vuur zorgt voor veel sfeer in een huiskamer. Tegenwoordig bestaan er ook houtkachels met minimale uitstoot van fijnstof en hout is sowieso CO2 neutraal. Als je regelmatig je houtkachel gebruikt is het handig om hout per kuub te bestellen. Online kun je bijvoorbeeld mooi gedroogd haardhout bestellen wat bij je thuisbezorgd kan worden. Zo kun je optimaal van je houtkachel genieten?

Een houthaard of houtkachel geeft veel warmte en een nostalgische sfeer in huis. Een moderne houthaard geeft door glas goed zicht op het brandende hout waardoor de romantiek als het ware je huiskamer instroomt. Een houtvuur in een houthaard is ook rustgevend. Je kunt bij de haard gaan zitten lezen of samen een glaasje wijn drinken. Lange winteravonden worden met een houtkachel of houthaard behaaglijk en sfeervol. De warmte is ouderwets gezellig en brandend hout is mooi om naar te kijken.

Hoe gebruik je een houtkachel?

Een houtkachel is geschikt om in koudere perioden van het jaar, te gebruiken als hoofdverwarming of als bij-verwarming. Je kunt ook een kleine houthaard nemen, puur voor de sfeer. Je hebt gewone houtkachels en houthaarden. Ook bestaan er centrale verwarming installaties die op hout stoken. Met een hout gestookte centrale verwarming kun je zowel je huis als je water verwarmen. Als een houtkachel niet wordt gebruikt als hoofdverwarming maar alleen voor de gezelligheid, verbruik je uiteraard veel minder haardhout dan wanneer je je hele huis verwarmen moet. Kies in elk geval bij voorkeur voor een houtkachel met hoog rendement en uiteraard een die voldoet aan veiligheidsvoorschriften. Laat regelmatig je schoorstenen vegen en brandt alleen hout wat goed gedroogd is, zoals hout van Berdihaardhout.

De schoonheid van vuur

Vuur heeft een bepaalde schoonheid. Wakkerende vlammen geven sfeervol licht en heerlijke warmte. Een open haard verliest veel warmte dus veel mensen kiezen daarom om deze te laten vervangen door een houtkachel of houthaard. Geschikte houtsoorten om in een houtkachel of houthaard te branden zijn bijvoorbeeld essenhout, berkenhout en eikenhout. Ook elzenhout is geschikt maar het brandt minder langs dan bijvoorbeeld essen- of eikenhout. Hout van fruitbomen is ook geschikt om te branden maar dit wordt erg weinig verkocht. Essen, eiken en berkenhout geven mooie vlammen en weinig vervuiling van het rookkanaal. Welke houtsoorten je kiest, is ook afhankelijk van het type houthaard. Een speksteenkachel draait bijvoorbeeld juist prima op elzenhout.

Previous «
Next »