• Homepage
  • >
  • Wonen
  • >
  • Zelf een visgraat vloer leggen, hoe pak je dat aan?

Zelf een visgraat vloer leggen, hoe pak je dat aan?

  • Woon
  • juni 3, 2018
  • Comments Off

Zelf een visgraat vloer leggen

Er zijn talloze verschillende houten vloeren. Van massief hout, half massief tot laminaat. Niet elke houten vloer is geschikt om zelf te leggen. Bij veel houten vloeren is het verstandig om dit door een expert te laten leggen. Op deze manier bereik je het mooiste resultaat zonder fouten. Laminaat is dan weer een ideale vloersoort die je zelf goed kunt leggen. In de afgelopen jaren is laminaat ook dusdanig verbeterd dat het met een kliksysteem heel eenvoudig is om een eenvoudige laminaatvloer aan te leggen. Een visgraat vloer is wat moeilijker. Hoewel vaak de eerste reactie is dat een visgraat vloer haast niet zelf te leggen is, is dit toch niet zo.

Wat is een visgraat vloer?

Een visgraat vloer heeft betrekking op het patroon van de houten planken van de vloer. De planken worden op een dusdanige wijze gelegd in een patroon van een visgraat. In het verleden werd een visgraat vloer niet geheel tot de wanden gelegd. Een band langs de wanden zorgde voor een afscheiding. De huidige visgraat vloeren zijn dusdanig verbeterd, zelfs met een kliksysteem dat een band langs de wanden niet meer nodig is. De visgraat vloer kan geheel tot aan de wand gelegd worden. Op de website van Parket direct vind je bijvoorbeeld een collectie van verschillende moderne visgraat vloeren die je eenvoudig zelf kunt leggen.

Het visgraat patroon is al erg oud. Je komt deze vloeren bijvoorbeeld veel tegen in oude zestiende eeuwse huizen. Het geeft een zeer stijlvolle en luxueuze uitstraling. Hoewel in het verleden een visgraat vloer bestond uit enkel massief hout, is het tegenwoordig ook mogelijk een visgraat vloer uit andere houtsoorten te leggen. Door de modernisering van visgraat vloeren is het tegenwoordig mogelijk om zelf een visgraat vloer te leggen.

Hoe een visgraat vloer leggen?

Zelf een visgraat vloer leggen kan een uitdaging zijn, vooral als je zelf nog nooit een vloer gelegd hebt. Het is niet als een laminaatvloer ‘recht toe, recht aan’. Je moet echt goed het patroon in de gaten houden.

Ondervloer
Een visgraat vloer is een houten vloer. Wanneer je er overheen loopt maakt dit lawaai. Een goede ondervloer is essentieel voor isolatie en geluiddemping.

Vloerdelen
Laat de vloerdelen eerst enkele dagen in de ruimte waar je de vloer gaat leggen acclimatiseren. Zo is er weinig kans op krimpen van de vloerdelen. De vloerdelen zijn gescheiden in linker- en rechterdelen. Houdt dit gescheiden om het legproces gemakkelijker te maken.

Hartlijn
Markeer in het midden van de ruimte een hartlijn. Dit is een rechte lijn waar je de eerste rij in visgraat patroon gaat leggen. Dit is uitermate belangrijk, want zo kun je de vloer recht leggen. Visualiseer de hartlijn door een strak gespannen touwtje te spannen.

Leggen
Leg over de gehele lengte van de ruimte langs de hartlijn de eerste rij in visgraat. Ligt de hartlijn exact recht over deze eerste rij, dan kun je verder gaan met de rest van de kamer.

Lijmen, spijkeren of klikken?
De vloerdelen kunnen gelijmd worden, gespijkerd of geklikt. Het kliksysteem is vrij nieuw en modern en maakt het leggen gemakkelijker. Bij Parket Direct is dit nieuwe kliksysteem verkrijgbaar.

Previous «
Next »