• Homepage
  • >
  • Wonen
  • >
  • 5 manieren om een seniorenwoning aangenaam te maken

5 manieren om een seniorenwoning aangenaam te maken

  • Woon
  • februari 20, 2019
  • Comments Off
automatische rolgordijnen

Senioren en moderne technologie lijken soms ver van elkaar af te staan, toch hoeft dat niet het geval te zijn. Met de vele domotica toepassingen die de laatste jaren hun intrede hebben gemaakt, zijn er volop moderne oplossingen voor de vele uitdagingen die ouderen dagelijks weer meemaken. Een gebrek aan mobiliteit, veiligheid en wooncomfort vraagt om slimme oplossingen voor senioren. Hier zijn vijf manieren om een seniorenwoning aangenaam te maken met behulp van moderne technologie.

Hoe begin je met een domotica woning?

Hoewel er in dit lijstje ook oplossingen vermeld staan die zonder internet functioneren, adviseren we deze te koppelen aan een wifi verbinding met een ‘bridge’. Zo kun je apparaten aan elkaar koppelen, en je legt een brug naar de buitenwereld. Wanneer je een moderne televisie aansluiting in huis hebt, kun je het abonnement vaak heel eenvoudig en betaalbaar uitbreiden met (draadloos) internet. Door hier een ‘bridge’ aan te koppelen voor huisautomatisering zoals de Somfy TaHoma kun je apparaten met elkaar laten samenwerken. Denk aan verlichting die aangaat terwijl de automatische rolgordijnen sluiten. Het installeren en instellen van deze apparatuur en software vereist een beetje technisch inzicht, na configuratie werkt het als vanzelf.

1. Tablet

Hoewel veel senioren al een smartphone bezitten, zijn er ook veel ouderen die liever een heel eenvoudige mobiele telefoon meenemen naar buiten. De accu gaat veel langer mee, en op zo’n klein scherm zie je toch niet veel. Een tablet in huis biedt je grotendeels dezelfde functionaliteit en nog veel meer! Het grotere schermoppervlak betekent dat je informatie eenvoudiger kunt bekijken, en de knoppen zijn vaak een stuk groter. Een tablet computer zoals de Apple iPad heeft een flink scherm en is veel eenvoudiger te gebruiken dan een Windows laptop. Je hoeft tablets niet helemaal uit te schakelen, dus hoef je ook niet te wachten tot het apparaat eindelijk startklaar is. Je kunt met een tablet op internet zoeken, kaartspelletjes spelen en videobellen met de kleinkinderen, om slechts enkele toepassingen te noemen. En je kunt er ook andere slimme apparaten mee bedienen!

2. Slimme stekkers

Vaak heb je al een schemerlamp, die kun je met een LED lamp al energiezuinig maken. Maar het knopje bereiken kan een flinke uitdaging vormen voor iemand die al wat ouder is. Zet ‘slimme’ stekkers op een ‘dom’ stopcontact en bedien voortaan oudere apparaten op afstand met een tablet of afstandsbediening. Meer dan ‘aan’ of ‘uit’ kiezen is niet nodig, met een timer hoef je zelfs helemaal geen handeling meer uit te voeren.

3. Automatische rolgordijnen

Hoewel vitrage en overgordijnen met een dubbele plooi er heel mooi en knus uitzien, zijn rolgordijnen wel een zeer praktisch alternatief. Ze zijn eenvoudiger te reinigen, je kunt ze in allerlei kleuren kopen, en er is een keuze voor lichtdoorlatend of verduisterend. Maak het jezelf echt makkelijk met automatische rolgordijnen, je hoeft dan niet meer aan koordjes te trekken. Je kunt hierbij kiezen voor een vaste knop, een afstandsbediening of via hetzelfde tablet van nummer 1. Je kunt er zelfs een sensor aan koppelen die reageert op licht en donker. Dat is voor senioren met verminderde mobiliteit of problemen met het geheugen ideaal.

4. IP deurbel met camera en microfoon

Het kan erg vervelend zijn om naar de deur te lopen om te ontdekken dat er een verkoper van energiecontracten staat. Of dat de familie weer huiswaarts keert omdat ze denken dat je niet thuis bent. Met een IP deurbel kun je direct zien wie er voor de deur staat, met de ingebouwde microfoon kun je ze ook te woord staan voordat je de deur opent. Wanneer je niet thuis bent kunnen de kinderen vanuit hun eigen huis mensen aan de deur van de ouders te woord staan, omdat een IP deurbel via het internet ook over grote afstanden werkt.

5. Automatische thermostaat

Dit is een briljante oplossing voor extra comfort in huis; een automatische thermostaat zorgt ervoor dat de woning altijd op de juiste temperatuur is. Niet alleen zal het behaaglijk warm zijn wanneer je thuis bent, als je van huis gaat zal de verwarming automatisch omlaag gaan. Je hoeft niet meer om te kijken naar de thermostaat, in de ochtend wordt de woning lekker voorverwarmd zodat je nooit meer op die koude keukenvloer hoeft te stappen. Het mooiste is dat een slimme thermostaat ook nog eens veel energie kan besparen, zo verdient deze gadget zichzelf weer terug!

Tip: Bouw een slimme woning rustig op

Wanneer je tien slimme apparaten tegelijk aanschaft kan dit zoveel vragen oproepen dat de bewoners zich niet meer thuis voelen in eigen huis. Begin met bijvoorbeeld een tablet en wifi, installeer automatische gordijnen en breidt het systeem naar wens uit.

Previous «
Next »