• Homepage
  • >
  • Verbouwen
  • >
  • Platte daken, blijft het een zorg of is er dan toch een oplossing?

Platte daken, blijft het een zorg of is er dan toch een oplossing?

  • Woon
  • april 12, 2021
  • Comments Off
water op plat dak

Een plat dak is, zeker in onze regio’s, altijd een zorgenkindje geweest. Waarom we voor platte daken kiezen, laten we hier even in het midden. De redenen kunnen uiteenlopend zijn: voor de look van je woning of bijvoorbeeld omdat je om bouwkundige redenen niet anders kan of mag. Welke reden je ook hebt om voor een plat dak te kiezen, platte daken zijn en blijven een aparte soort van daken. Ze vragen extra aandacht. Maar voor alles is er een oplossing, ook voor platte daken.

Waarom moeten platte daken extra zorg krijgen?

In zuiderse landen zijn platte daken geen enkel probleem. In onze streken daarentegen krijgen platte daken met regen, hagel, sneeuw en vrieskou te maken. Vocht dat doorsijpelt is een echte ramp. Het duurt soms lang vooraleer met het probleem opmerkt. En vaak vindt men niet onmiddellijk de oorzaak. Water zoekt een weg. Een klein gaatje in je dakbedekking kan al voor grote rampen zorgen. Voorkomen is beter dan genezen!

Platte daken, kies EPDM voor kwaliteit en duurzaamheid

Als je je dak vernieuwt of je kiest een plat dak voor je nieuwbouw, vertrouw dan op een ervaren en deskundig vakman. Hij gebruikt hoogwaardige EPDM voor duurzame dakbedekking. EPDM is de afkorting voor Ethyleen-Propyleen-Dieen-Monomeer. Het is synthetisch rubber dat zeer sterk is en niet onderhevig is aan uv-stralen. Het overbrugt scheurtjes en gaatjes in je bestaande dak en het rekt mee met de weersomstandigheden. Degelijke installateurs van EPDM geven 30 jaar garantie. Je mag er op lopen en het vergt bijna geen onderhoud.

Je plat dak volledig afgewerkt

Kies voor een correcte installateur voor je plat dak. Hij zal niet alleen maar EPDM komen leggen. Hij zal er ook voor zorgen dat de afwerking volledig is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan opstaande muurtjes rond je dak, koepels die rondom moeten afgewerkt worden, afvoerbuizen die door je dak gaan of een schoorsteen die in het dak is verwerkt. Ook op die plekken moet je dak voor 100% waterdicht gemaakt worden. Dit is écht het werk voor een stielman!

Je plat dak in combinatie met isolatie

Als je je plat dak wilt aanpakken, denk dan ook aan isolatie. Het is hét moment om isolatie langs de buitenkant aan te brengen. De dakbedekking komt dan bovenop je isolatielaag. Gaat dit niet om een of andere reden? Dan kun je denken aan isolatie langs de binnenkant van het gebouw. Bespreek dit goed met je expert in platte daken. Hij geeft jou raad en toont jou alle mogelijkheden.

Verdien geld en kies voor een erkend installateur

Een professioneel dakwerker biedt jou goedkope prijzen voor de materialen. Hij combineert misschien nog andere werken, zodat je goedkoper uitkomt. En hij geeft bijvoorbeeld advies over subsidies. Met andere woorden, ga voor een erkend dakwerker en je bespaart op je budget.

Previous «
Next »