Plintjes netjes afwerken: zo doe je dat

  • Woon
  • juli 8, 2022
  • Comments Off
plintjes

Plintjes plakken is van de meeste mensen geen hobby. Toch zijn plinten heel belangrijk in een kamer. Ze zorgen, met een nette afwerking, voor meer orde en rust in de ruimte. Dan is het wel belangrijk dat de plinten goed geplaatst zijn. Het plaatsen is niet zo lastig, maar hoe werk je ze eigenlijk af?

Lijmen of vastzetten?

Wanneer je sierplinten gaat afwerken, kun je kiezen tussen twee mogelijkheden: lijmen of vastzetten. Vastzetten doe je met bijvoorbeeld slagpluggen of stalen nagels. Wanneer je kiest voor lijmen, heb je geen last van plamuurwerk. Je hoeft alleen lijm te gebruiken en that’s it. Je zet je plinten zo tegen de muur vast, met een randje kit.

Kies je wel voor vastzetten, dan is dat iets meer werk, maar dan weet je ook dat je plint nergens vandoor gaat. Je moet achteraf dan wel plamuren, maar het kan net even dat mooiere effect geven.

Werk de kopse kanten weg

Eindig je met een plint bij een deurkozijn? Dan kan het zijn dat je naar de kopse kant kijkt. Dat ziet er niet mooi uit: je ziet een lelijke houtrand. Daarom is het een goed idee om de plint in verstek te zagen, en een losse driehoek te zagen. Op die manier kijk je uit op de mooie buitenkant van de plint, in plaats van de lelijke, onafgewerkte binnenkant.

Zo’n extra driehoekje kun je overigens gewoon vastzetten met twee-componenten lijm. Dat is supersterke lijm, die je overal voor kunt gebruiken.

Plintjes oplengen

Soms kan het niet anders en moet een sierplint of kraalplinten opgelengd worden. Dat moet gebeuren wanneer je plint net niet lang genoeg is om de hele rand te bedekken. Zet geen twee stukken plint kaal tegen elkaar aan, wat dat kan gaan schuiven. Dan krijg je uiteindelijk scheve plinten. Zonde!

De gouden tip is het in verstek zagen van een plint. De andere plint zaag je in contra-verstek. Op die manier heb je een groter lijmoppervlak. Zorg ervoor dat de plinten netjes naast elkaar blijven staan, en klaar is Kees! Door deze tips te volgen heb je straks mooie plinten in de kamer. En zeg nu zelf: goed gemonteerde plintjes staan toch wel zo netjes?

Previous «
Next »