De klassieke rolgordijnen kennen we allemaal als de standaard zonwering van menig woning. Maar wanneer we echt in donkerheid willen tukken, dan kiezen we steevast voor andere verduisteringsmethoden. Toch hoeft dat lang geen verplichting meer te zijn. Dankzij enkele handige nieuwigheden kunnen rolgordijnen tegenwoordig ook een verduisterende functie hebben. Wij leggen een en ander voor jou uit en maken ook de vergelijking in kostprijs.
Verduisterende rolgordijnen: hoe werkt het?
Meestal wordt een speciale coating aangebracht aan de achterzijde van het rolgordijn. Deze coating schermt het licht niet alleen beter af, maar werkt vaak ook reflecterend. Wanneer zonnestralen dan op het rolgordijn schijnen worden ze automatisch weerkaatst waardoor het licht de kamer niet kan binnendringen. De coating helpt trouwens ook andersom: wanneer de verlichting binnen brandt is er geen inkijk of worden geen schaduwen naar de buitenzijde gereflecteerd.
Een ander belangrijk aspect is natuurlijk de naadloze aansluiting van de rolgordijnen in het raamwerk. Hierbij maakt het niet uit of ze in de dag of op de dag worden gemonteerd. In de praktijk bestaan er twee methoden om de rolgordijnen tot die laatste millimeter te helpen verduisteren: ze laten aflopen door middel van een rail of ze onderaan vast laten klikken met behulp van sterke magneten. Het tweede geval is vaak goedkoper, maar heeft ook nadelen. Zo kan het rolgordijn bijvoorbeeld moeilijker gedeeltelijk verduisteren en kunnen de magneten na verloop van tijd hun werking verliezen.
Verduisterende rolgordijnen: is dat niet duur?
Gordijnen zijn vaak maatwerk, waardoor wij geen kant-en-klare prijzen kunnen meegeven. Wel kunnen we even de vergelijking aangaan. Stel bijvoorbeeld dat we verduistering wensen voor ons raam met afmeting 110 x 140 cm. We kiezen voor de rolgordijnen van rolgordijnwinkel.nl en wensen bovendien een gestikte zoom. De kostprijs? Afhankelijk van de opties: ongeveer 130 euro.
Bij klassieke gordijnen hebben we hier ongeveer 1,6 vierkante meter gordijn nodig. De prijs zal afhangen van de gebruikte stof, maar voor een goede verduistering mag je toch al snel € 40-50/m² voorzien. Dat kan goedkoper lijken, maar indien je ook de confectie door een professional laat uitvoeren kan de prijs toch al snel oplopen. In de praktijk zullen de prijzen dan ook vaak gelijkaardig zijn. Beter is het om te kijken naar welke verduisteringsmethode het best past bij jouw interieur en op basis hiervan te beslissen.