Slapen met parkinson? Gebruik onze tips

  • Woon
  • januari 18, 2021
  • Comments Off
slapen met parkinson

De ziekte van Parkinson is een aandoening waarbij de hersenen niet in staat zijn de spieren op de juiste wijze aan te sturen. Het betreft een ongeneeslijke ziekte die met name voorkomt bij mensen van 50+ maar zich ook op jongere leeftijd kan openbaren. Naast de spieren kan de ziekte van Parkinson invloed uitoefenen op het humeur, zorgen voor een verminderde stoelgang, pijnklachten, rusteloosheid, moeite met concentreren en slecht slapen. Met name een gebrek aan nachtrust kan de klachten versterken omdat het lichaam en brein extra onder druk worden gezet. Hier zijn een aantal tips inclusief een beknopte uitleg van FPS technologie.

Wat is FPS technologie?

De ziekte van Parkinson zorgt voor onrust in de spieren door een verkeerde aansturing vanuit de hersenen. Dit vormt een vicieuze cirkel waarbij vermoeidheid in de hersenen de spierklachten kan verergeren. Rust nemen is eenvoudiger gezegd dan gedaan, FPS technologie is een methode om met externe prikkels de spieren beter tot rust te laten komen. Met luidsprekers die in het matras verwerkt zijn worden laagfrequente geluidsgolven uitgezonden die niet hoorbaar zijn maar wel de spieren zullen ontspannen. Er zijn verschillende programma’s van hooguit enkele tientallen minuten die het lichaam tot rust kunnen brengen of juist zullen activeren. Mensen met de ziekte van Parkinson hebben aangegeven baat te hebben bij FPS technologie, daarnaast zijn er nog een aantal mogelijkheden die kunnen helpen bij een betere nachtrust.

7 tips om beter te slapen

1. Beweging overdag

Met een ziekte als Parkinson kan iedere vorm van beweging een enorme inspanning zijn. Forceren is zeker niet de bedoeling, activeren wel. Probeer overdag te lopen, te fietsen of in huis te bewegen en actief te blijven. Hierdoor worden de spieren geactiveerd en kunnen ze later ook beter tot rust komen.

2. Zorg voor ritme

Het is van belang om zoveel mogelijk regelmaat in uw slaappatroon te brengen. Kies een vast tijdstip om naar bed te gaan en sta iedere dag op dezelfde tijd weer op. Dit kan zeker de eerste week lastig zijn maar het went snel. Na enige tijd zult u geen alarm meer te hoeven zetten omdat het natuurlijke bioritme het overneemt van de wekker.

3. Volg een natuurlijk ritme

Als u werkzaam bent kan deze tip lastig te realiseren zijn, wanneer het enigszins mogelijk is volg dan de natuurlijke cyclus van zonsop- en zonsondergang. Als het buiten donker is zal er melatonine aangemaakt worden, bij zonsopgang stopt dit proces. Door op te staan bij zonsopgang wordt het lichaam op het juiste moment geactiveerd.

4. Rondlopen in de nacht

Het lichaam dwingen om stil te blijven kan ook voor mensen zonder Parkinson uitdagend zijn, met deze aandoening is het een ware lijdensweg. Wanneer het lichaam echt niet tot rust kan komen is het geen probleem om even rond te lopen in huis. Met gedimde lampen zonder de mail te controleren of een hoofdstuk uit een boek te lezen. Met FPS technologie kunnen de spieren tot rust worden gebracht zonder fysiek uit bed te stappen.

5. Elektronica even uit

Een smartphone of tablet mee in bed nemen houdt het brein actief, dit voorkomt dat u de slaap kunt vatten. Dit geldt overigens ook voor een boek lezen, het verschil hierbij is dat het licht van elektronica extra stimulerend werkt. Toch adviseren we om van de slaapkamer geen bibliotheek te maken.

6. Vermijd prikkels

Met verduisterende gordijnen kan invallend kunstlicht van buiten worden geëlimineerd, met oordopjes kunnen storende geluiden uitgeschakeld worden. Laat de wasdroger of vaatwasmachine niet in de nacht draaien en richt de slaapkamer sober in. Rust voor alle zintuigen helpt het brein en de spieren te ontspannen. ‘White noise’ geluiden of ASMR opnames kunnen voor sommige mensen juist wel rustgevend zijn als geluid.

7. Let op eten en drinken

Producten als cafeïne, alcohol en nicotine kunnen de bloeddruk doen stijgen en laten het hart sneller kloppen. Vermijd dit soort opwekkende middelen. Een ‘rustgevend’ glas wijn zal doorgaans juist het tegenovergestelde resultaat opleveren. Overigens bevatten theebladeren ook cafeïne. Dit wordt soms theïne genoemd maar dit is slechts een verhullende marketingtruc. Er zijn wel andere infusies zonder echte theebladeren die kalmerend kunnen zijn.

Los van lichamelijke inspanning en mentale rust zal ook de kwaliteit van het bed en matras een rol spelen bij de kwaliteit van slapen. Laat u voorlichten door een beddenspecialist en vraag naar een demonstratie van FPS technologie.

Previous «
Next »