De voordelen van een infrarood paneel

  • Woon
  • januari 11, 2021
  • Comments Off
infrarood paneel

Een van de nieuwste manieren om een ruimte te verwarmen is via een infrarood paneel. Een infraroodpaneel of IR-paneel is een paneel dat men aan het plafond of muur bevestigd en door het uitstralen van infrarood straling als een warmtebron kan dienen. Een infrarood paneel verwarmt in principe niet de lucht maar verwarmt door straling. Aangezien de Nederlandse regering heeft besloten dat men vanaf 2050 geen gas meer mag gebruiken, zal dit een steeds belangrijke warmtebron gaan worden. Ondertussen zijn er verschillende soorten panelen op de markt, zoals design panelen of een verplaatsbaar infrarood paneel.

Hoe werken infrarood panelen?

Infraroodverwarming voel je direct, net als de stralingswarmte van de zon. Deze stralingswarmte wordt opgeslagen in meubels, wanden en vloeren, die op hun beurt deze warmte ook weer afgeven aan de lucht. Zo wordt de kamer comfortabel warm en kan de verwarming geregeld worden met een thermostaat. Je kunt een basistemperatuur van bijvoorbeeld 17°C instellen en de thermostaat pas op 20°C instellen als je daadwerkelijk in de kamer bent. Dit bespaart energie en is een duurzame manier van verwarmen.

Geen radiatoren meer nodig

Als je gebruik gaat maken van infrarood panelen, staan er geen lelijke radiatoren meer in de kamer, maar er hangt een mooi wit infrarood paneel aan het plafond of aan de wand. Een infrarood paneel bevat geen bewegende delen of water en onderhoud is niet nodig. Daarnaast ruik en hoor je Infraroodverwarming  niet. Er dwarrelt ook geen stof rond en er zijn geen hoorbare geluiden van pompen of het open of dicht gaan van (slimme) thermostaatknoppen. Infraroodverwarming is erg gemakkelijk te monteren, aan te sluiten en te regelen met een draadloze thermostaat. Iedere kamer met infraroodverwarming is in te stellen op een eigen temperatuur en klokprogramma.

Houd rekening met gewenning

Als je overgaat op dit type van verwarmen van een ruimte, zul je er wel even aan moeten wennen. Zo werkt het systeem iets anders dan bij radiatoren. Infraroodverwarming is te programmeren met een app. Een klokprogramma zorgt voor de basistemperatuur (bijv 17°C). De comforttemperatuur (bijv 20°C) kun je naar wens programmeren of activeren zodra je in de kamer komt. Deze manier van verwarmen heeft enige gewenning nodig.

In combinatie met zonnepanelen

Mensen vragen zich weleens af of je een heel huis comfortabel kunt verwarmen met infrarood. Als je dat wil bereiken, zul je met goed advies van een technicus extra elektra moeten aanleggen en zijn er aanpassingen aan de meterkast nodig. Dit omdat je dan namelijk meer stroom gaat verbruiken dan waar je huidige stoppenkast voor is ingericht. Het is dan ook te adviseren om deze infrarood panelen te nemen in combinatie met zonnepanelen.

Previous «
Next »