Van smart tv naar smart home

  • Woon
  • december 29, 2017
  • Comments Off

10 jaar geleden had er nog nooit iemand gehoord van de term smart tv. Inmiddels is de de smart tv al bijna niet meer weg te denken uit de hedendaagse woonkamer. De smart tv is een televisietoestel dat met internet verbinding kan maken, waardoor er van bepaalde internet functionaliteiten gebruik gemaakt kan worden. Waar men 10 jaar geleden nog alle tv programma’s gewoon lineair bekeek, is dat nu nog minder dan de helft van tv kijkend Nederland. Via digitale tv van KPN en andere on demand services, kijken steeds meer mensen hun favoriete programma’s waar en wanneer het hen uitkomt. Ook streaming diensten zoals Netflix zorgen ervoor dat mensen niet meer aan vaste tijden en reclames vast zitten, maar gewoon direct op elk gewenst moment (en plek) van de dag mensen naar hun favoriete series kunnen kijken.

Niet alleen de televisie en de computer worden tegenwoordig gekoppeld aan het internet, inmiddels kan men vrijwel alle apparaten in het huis door een internet verbinding met elkaar laten communiceren.

Smart home

Een smart home wordt in Nederland ook wel eens benoemd als het huis van de toekomst. In een smart home kunnen verschillende apparaten met elkaar communiceren door middel van WiFi of Bluetooth. Dit alles met het doel om het comfort, de veiligheid, energiezuinigheid en gemak van de bewoner te bevorderen.

Bij een smart home kun je dus denken aan verschillende apparaten en voorzieningen zoals huishoudelijke apparaten, verwarming, airco, verlichting, computers, beveiligingssystemen, camera’s en audiosystemen die met elkaar zijn verbonden. De apparaten kunnen via een computer, tablet, of smartphone binnenshuis maar ook buitenshuis worden aangestuurd. Er zijn ook mogelijkheden om bepaalde tijdschema’s in te stellen.

Het voornaamste doel van een smart home is om ons het leven gemakkelijker te maken. Het installeren van een smart home is misschien niet voor iedereen weggelegd en het zal voor vele mensen vast wel enige tijd kosten om alles onder de knie te krijgen, maar als alles eenmaal staat en werkt dan ben je van alle gemakken voorzien. Naast het gemak, bespaar je met een smart home uiteindelijk ook energie en daarmee natuurlijk ook geld.

Voorbeelden van smart home oplossingen

Momenteel zijn er al aardig wat mensen die bijvoorbeeld hun verwarming of verlichting thuis aan kunnen zetten via hun mobiele telefoon. Altijd makkelijk om lekker warm thuis aan te komen, omdat je de verwarming al hebt ingeschakeld toen je de auto in stapte om naar huis te gaan. Ook de beveiliging van de woning kan op afstand worden in- of uitgeschakeld, zelfs zijn er mogelijkheden om de beelden van de beveiligingscamera van je huis op afstand met je smartphone te bekijken. In de toekomst zullen alle apparaten met elkaar communiceren aan de hand van bepaalde protocollen. Zo zou de rookmelder bijvoorbeeld automatisch de oven moeten kunnen uitzetten wanneer de kalkoen aanbrand. Of de garagedeur automatisch open moeten gaan wanneer de auto een signaal geeft dat hij de straat in komt rijden. Er zijn ook slimme koelkasten die automatisch een bestelling kunnen plaatsen bij de supermarkt zodra er bepaalde artikelen in je koelkast opraken of overdatum zijn. Hoe lang zou het nog duren voordat een smart home net zo vanzelfsprekend is als een smart tv?

Previous «
Next »