Veilig werken met steigers

  • Woon
  • mei 25, 2018
  • Comments Off

Voor allerlei klussen, schilder- of bouwwerkzaamheden mag een steiger niet ontbreken. Vooral als je werkt op grote hoogte, dan is een steiger vaak de enigste mogelijkheid om veilig de plekken te bereiken. Hoewel het werken op een steiger veilig is, kleven er altijd wel wat veiligheidsrisico’s aan. Een steiger blijft een stellage en je staat op grote hoogte. Het is daarom van belang dat je je wel aan bepaalde veiligheidsvoorschriften houdt. De veiligheidsvoorschriften voor het werken met een steiger in de bouwwereld is vastgelegd in reglementen. Aannemers en onderaannemers dienen zich hier zeer nauwkeurig aan te houden. Er zijn enkele standaard zaken waar je aan moet denken om veilig op een steiger te werken.

Kies de juiste steiger

Er zijn vele verschillende soorten steigers. Om zo veilig mogelijk te werken is het belangrijk om de juiste steiger voor je klus te kiezen. Zo is er de kamersteiger die je ideaal kunt gebruiken als je bijvoorbeeld je plafond wilt witten. Een kamersteiger mag nooit gebruikt worden voor een buitengevel. Een rolsteiger, die op wielen staat, is handig als je je gevel moet schilderen, maar gebruik hem niet voor zware bouwwerkzaamheden. Hier gebruik je dan veel beter een systeemsteiger voor, die ook veel hoger te bouwen is. Kijk op Steigervoorweinig.nl voor een groot aanbod aan steigers.

Installatie van de steiger

Belangrijk is het om de steiger op een goede manier te installeren. Een fout geïnstalleerde steiger kan grote ongelukken veroorzaken. Zorg altijd voor een vlakke en draagkrachtige ondergrond of maak de ondergrond draagkrachtig met planken. Bij een steiger op wieltjes moet je de wieltjes dusdanig vastzetten dat ze geen kant meer op kunnen. Installeer de steigerplanken goed recht, zodat personen of gereedschap er niet af kunnen glijden. Voor optimale veiligheid kun je leuningen installeren. Zo heb je altijd een houvast wanneer je over de steiger loopt.

Het werken op de steiger

Steigers kun je zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant opklimmen. Van binnen is veiliger, maar dan heb je wel steigerplanken met een luik nodig. Beklim wel altijd een steiger volgens de officiële weg en niet via verbindingsbuizen. Houd de steigerplanken ook netjes en leg het niet vol met gereedschap of bouwmateriaal en zorg ook dat je nooit het maximale belastbare gewicht overschrijdt.

Previous «
Next »