Verbouwen is vaak niet de beste investering

 • Marco
 • februari 15, 2023
 • Comments Off
Verbouwen is meestal niet de beste investering

Een verbouwing kan de levenskwaliteit van de bewoners van een gebouw drastisch verhogen, maar als je een verbouwing strikt als een investering doet, denk er dan nog eens goed over na. Verbouwen is namelijk zelden een gezonde financiële investering. De meeste verbouwingsprojecten leveren gemiddeld geen positief rendement op. Woning upgrades zijn dus eerder bestedingen dan echte investeringen, die normaal gesproken een behoorlijke kans hebben op enige vorm van winst.

Uiteraard is het nog steeds mogelijk dat individuele verbouwingsprojecten positieve rendementen opleveren. Een groot, houten dek toevoegen aan een middelgroot huis aan de Noordzeekust zal bijvoorbeeld wel meer waarde toevoegen dan de bouwkosten. Ook hebben verbouwingsprojecten meer kans om winstgevend te zijn in huizen die niet duur zijn voor de locatie waar ze staan, iets wat op de hedendaagse markt eigenlijk niet meer voorkomt.

Maar over het algemeen zouden verbouwingsprojecten moeten worden uitgevoerd om de levenskwaliteit van de bewoners van het huishouden te verbeteren, niet strikt als financiële investering. Hoewel je bijvoorbeeld meer dan een derde verliest van wat je in een bepaalde verbouwing stopt, zal jouw gezin misschien genoeg genieten van de toevoeging om de kosten meer dan te compenseren.

Verbouwen is niet de beste investering

Veelvoorkomende fouten

Als je vastbesloten bent om te verbouwen om jouw huis meer waarde te geven, vermijd dan de volgende fouten:

 • jouw huis op een of andere manier opwaarderen waardoor het groter of mooier wordt dan de meeste andere in de buurt, aangezien het onwaarschijnlijk is dat dergelijke verbouwingen veel waarde zullen toevoegen;
 • het toevoegen van een zwembad of spa, omdat ze net zoveel kopers kunnen afstoten als ze aantrekken (afhankelijk van de regio en markt). Deze upgrades vereisen vaak onderhoud waar kopers geen zin in hebben, en ze vormen een (verdrinkings) risico voor jonge kinderen.
 • let niet te veel op jouw persoonlijke smaak in plaats van die van potentiële kopers. Gedurfde investeringen, zoals felgekleurde apparaten, zullen veel kopers afschrikken.

Goedkope alternatieven voor verbouwingen

In plaats van een grote verbouwing dragen wij de volgende oplossingen aan, omdat ze waarschijnlijk meer opleveren dan de kosten die ermee gemoeid zijn:

 • Opknappen in plaats van vervangen. Het overspuiten of opnieuw bekleden van kasten is meestal goedkoper dan het vervangen ervan. Een nieuwe laag op gootstenen of de badkuip is perfect om hun levensduur te verlengen en de hoge kosten te vermijden om ze te vervangen.
 • Heroverweeg hoe je de ruimte gebruikt. Hoewel het toevoegen van vloeroppervlak een redelijke manier lijkt om met ruimtegebrek om te gaan, kun je waarschijnlijk hetzelfde resultaat bereiken door de rommel op te ruimen. Een externe opslagruimte kan  bijvoorbeeld worden gebruikt om ruimte in huis vrij te maken.
 • Een kamer opnieuw inrichten. Wordt de logeerkamer nooit gebruikt? Misschien kun je er in plaats daarvan een kantoor of een eetkamer van maken.
 • Verf kan het uiterlijk van een kamer of huis veranderen, en het is niet duur en relatief eenvoudig aan te brengen. Huur een professional in of doe het zelf om de kosten te beperken.
 • Fleur het huis op door zware gordijnen te verwijderen, ramen te wassen en takken en struiken die ramen bedekken weg te knippen.
 • Tuin opruimen. Snoei struiken en heggen, hark bladeren op, verwijder neergevallen takken, plant bloemen en vervang mulch.
 • Herschik meubels om de positieve aspecten van de kamer te benadrukken en een uitnodigende ruimte te creëren. Hoewel je dit zelf kunt doen, worden professionele binnenhuis architecten soms ingeschakeld om kleuren en meubels aan te passen om een ​​goede aantrekkingskracht te creëren. Bedenk dat een groot deel van de potentiële huizenkopers huizen op internet zal bekijken, en een eerste indruk het gevoel dramatisch kan verbeteren.
Verbouwen is vaak niet de beste investering
Previous «
Next »