De traplift voor comfort en veiligheid

  • Woon
  • juni 24, 2020
  • Comments Off

De woning wordt pas een echt thuis als die comfortabel en veilig is. Vaak wordt er met name aandacht besteed aan sfeer en comfort en komt veiligheid op de tweede plaats. Voor senioren kan dit onnodige risico’s opleveren. Er zijn een aantal plaatsen in de woning waar je extra aandacht aan moet besteden in een woning als de gouden jaren aanbreken. De badkamer en de keuken zijn plaatsen in de woning waar een ongelukje zomaar is gebeurd. Maar ook de trap kan een groot obstakel gaan vormen. Hoe goed je ook voor je lichaam zorgt, op den duur worden spieren en pezen minder soepel en botten brozer. Als traplopen een kwelling wordt, kan een traplift een oplossing zijn. Vergelijk trapliften online om de vele opties naast elkaar te zien.

Wat kost een traplift

Wat kost een traplift? Het zal duidelijk zijn dat ook voor trapliften er verschillende soorten, maten en prijzen zijn. Voor een ‘eenvoudige’ rechte trap is de prijs lager dan voor een dubbele trap. Ook voor trappen met een bocht is er een hoger prijskaartje. Vergelijken van de juiste trap doe je op een trapliftvergelijker.

Een traplift wordt vaak op maat gemaakt voor de trap in jouw woning. Ook kleine verschillen spelen mee bij de keuze van de juiste trap voor de juiste situatie. De meest eenvoudige traplift voor een rechte trap begint met omstreeks een prijs van € 2.500. Voor trapliften met meerdere bochten en voorzien van diverse snufjes is een prijs boven de € 7.000 à € 8.000 geen uitzondering.

Is er een markt voor tweedehandse trapliften?

Omdat een traplift zo’n specifiek hulpmiddel is, kan je als particulier eigenlijk geen tweedehandse traplift bij een andere particulier kopen. Een tweedehandse traplift moet gereviseerd worden, aangepast voor de nieuwe trap en ook vakkundig worden geïnstalleerd. Gespecialiseerde bedrijven kopen relatief jonge trapliften op als die overbodig worden. Uit die voorraad kan dan het model worden gezocht dat het minst aanpassing nodig heeft voor een nieuwe installatie. Er is geen echte richtprijs te geven voor een tweedehandse traplift. Het is immers van een groot aantal factoren afhankelijk. Echte koopjes zijn zeldzaam omdat de trapliften die tweedehands worden verkocht in het algemeen zo goed als nieuw zijn. Vergelijken op een onafhankelijke website is derhalve verstandig.

Een traplift huren?

Ook het huren van een traplift voor een seniorenwoning is mogelijk. Hierbij dient in het oog te worden gehouden dat dit in het algemeen alleen voordelig is voor een kortere periode van ongeveer maximaal 6 maanden. Het is alleen mogelijk voor relatief eenvoudige rechte trappen. Deze trapliften moeten uiteraard zeer flexibel zijn zodat ze snel gemonteerd en gedemonteerd kunnen worden. Een dergelijke trap is bijvoorbeeld een optie om eens een maandje te wennen aan het gebruik van een traplift. Ook in bijzondere situaties, zoals een aanstaande verhuizing valt deze optie te overwegen. Maak altijd wel een realistische afweging over de periode van gebruik.

Tip

Als je een traplift overweegt is het altijd een goed idee om contact op te nemen met de gemeente, al dan niet online, omdat er vaak interessante subsidies mogelijk zijn. Voor het huren van een traplift is geen subsidie mogelijk.

Previous «
Next »