• Homepage
  • >
  • Tuin
  • >
  • Waar moet je op letten als je je eigen tuinmeubel maakt?

Waar moet je op letten als je je eigen tuinmeubel maakt?

  • Woon
  • juli 7, 2020
  • Comments Off
zelf tuinmeubel maken

Tegenwoordig kun je natuurlijk op ongelofelijk veel plekken terecht voor tuinmeubelen. Het is dan ook niet zo gek dat veel mensen deze niet zelf maken. Of is het dat toch? Als je zelf aan de slag gaat, kun je je tuinmeubelen namelijk precies maken zoals je wil en de mogelijkheden zijn oneindig. Je hebt de keuze uit vele materialen, in elke maat die je wil. Hierdoor kun je bankjes of opbergruimtes veel meer laten opgaan in je tuin. 

Bouwtekeningen online zoeken

Het hoeft echt niet meer zo moeilijk te zijn om zelf je eigen loungeset, tafel of kast voor buiten te maken. Als eerste moet je natuurlijk beslissen wat je gaat maken en hoe die eruit moet komen te zien. Daarna is het vrij gemakkelijk om op internet een bouwtekening te vinden van het meubel dat je wil maken. Zorg dat je die bouwtekening bij de hand hebt als je gaat beginnen, dus vul die printer toner van je laserprinter en ga aan de slag! Hieronder wat zaken waar je op moet letten.

Op maat gemaakt

Bepaal eerst wat je wil gaan maken. Houdt hierbij ook rekening met je eigen kunne. Begin niet aan een moeilijk meubelstuk als je nog niet veel ervaring hebt. Het resultaat aan het eind zal beter zijn en het proces zal uitnodigen tot meer. Groot voordeel van zelf je tuinmeubel maken is natuurlijk dat het precies op maat kan worden gemaakt. Een klein bankje ergens net tussen wat palen of een loveseat verstopt in een verre hoek, niets is onmogelijk. 

Wat voor materiaal wil je gebruiken?

Als je weet wat je wil en je hebt de juiste bouwtekening gevonden of gemaakt, bedenk dan van wat voor materiaal je het tuinmeubel wil maken. De meeste mensen zullen kiezen voor hout, maar besef dat er houtsoorten zijn die je niet voor je houten tuinmeubelen kunt gebruiken, voorbeelden hiervan zijn MDF, spaanplaat en de binnenhuis versie van multiplex. 

Er zijn natuurlijk genoeg soorten hout waar dit wel mee mogelijk is, denk hierbij bijvoorbeeld aan teak, eiken, berken, vuren, meranti, merbau, grenen en het al jaren populaire steigerhout. Zoek voor je je keuze maakt, wel even uit wat het gekozen soort hout voor onderhoud nodig heeft. Kijk dan ook naar waar het meubel komt te staan. Dit kan op een plek zijn waar het vaak nat wordt en dus meer onderhoud nodig heeft.

Steigerhout is een populair materiaal om mee te bouwen

Dat steigerhout zoveel gebruikt wordt is niet zo gek. Het is een makkelijk materiaal om mee te werken en het heeft weinig onderhoud nodig. De levensduur van een steigerhouten tuinmeubel, zoals een eettafel, is aanzienlijk langer dan wanneer het van een andere houtsoort is gemaakt. Besluit jij om je tuinmeubel te maken van steigerhout, dan kies je voor de houtsoort waarvan de prijs veruit het laagst is. Je kunt dus niet alleen profiteren van de lage prijs van deze houtsoort, maar ook van de kwaliteit en de duurzaamheid voor in de tuin.

Gooi het restmateriaal niet weg

Ben je klaar met een doe-het-zelf project? Dan heb je waarschijnlijk nog materialen over. Gooi deze niet weg, want je kunt veel van je oude materialen weer gebruiken voor nieuwe projecten. Vaak kun je zelfs de kleinste stukken hout nog gebruiken, helemaal als het om tuinmeubelen gaat. Je kunt namelijk nieuwe tuinmeubelen maken van oude gebruikten. Zelfs als ze al jaren in je tuin hebben gestaan. Zonde om ze zomaar weg te gooien toch?

Previous «
Next »