Zo duurzaam is kunstgras

  • Woon
  • juli 8, 2020
  • Comments Off
duurzaam kunstgras

Wil je wel een groen gazon, maar zie je op tegen het onderhoud of heb je hooikoorts, dan is kunstgras een geschikt alternatief. Je vindt duurzaamheid ook belangrijk en je wilt gebruikmaken van milieuvriendelijke producten, zorgen voor voldoende beplanting in de tuin en het wegzakken van regenwater in de grond bevorderen. Ben je nog wat terughoudend, omdat je je afvraagt of kunstgras wel zo’n duurzame optie is? Hier lees je alles over de duurzaamheid van kunstgras en het zal je positief verrassen.

Duurzame materialen

Tegenwoordig heb je steeds meer kunstgras dat gerecycled kan worden. Sommige kunstgrassen zijn zelfs 100% recyclebaar en leveren daarmee dus voor het milieu geen belasting op. Wil je het milieu zo min mogelijk belasten, kies dan voor kunstgras dat lang meegaat. Sommige kunstgrassoorten kunnen wel 20 jaar meegaan. Je gras gaat bovendien langer mee als je het beter onderhoudt. Borstel je gras ook regelmatig op zodat de vezels rechtop blijven staan. Ook kunstgras heeft onderhoud nodig om onkruid en mos tegen te gaan, maak het daarom regelmatig schoon. Gebruik hiervoor de juiste tuingereedschappen zoals een harde bezem of kunststof bladhark en een bladblazer om bladeren en vuiligheid weg te blazen.

Weinig onderhoud

Een gazon van natuurgras vergt meer onderhoud en dit onderhoud is vaak meer belastend voor het milieu dan kunstgras. Om een natuurlijk gazon goed te houden zal je dit moeten bemesten, maaien en besproeien. Sproeien kost natuurlijk veel water en bij de productie van mest komt veel CO2 vrij wat ook een zware belasting is van het milieu. Als je dan bij het maaien ook nog een benzinegrasmaaier gebruikt, zorg je voor nog meer uitstoot van CO2.

Kunstgras is waterdoorlatend

Door klimaatverandering krijgen we in Nederland steeds vaker te maken met wateroverlast. De regenbuien worden heviger en steeds meer mensen kiezen voor bestrating in de tuin. Hierdoor neemt het risico van het onderlopen van straten toe. Het overtollige regenwater stroomt de riolering in en als de riolering het regenwater niet aan kan, komen straten blank te staan. Ook dat is met kunstgras geen probleem. Kunstgras kopen is dus prima alternatief. Kunstgras bevat kleine gaatjes waardoor het overtollige water weg kan zakken in de grond en de riolering ontlast wordt.

Previous «
Next »