Waar moet je op letten bij de verbouwing van de keuken?

  • Woon
  • oktober 29, 2020
  • Comments Off
keuken verbouwen

Wanneer je gaat verhuizen, ben je waarschijnlijk niet over alles in het huis 100% tevreden. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je graag een nieuwe keuken wilt plaatsen. Maar dit kan natuurlijk ook gebeuren in je huidige huis. Je woont lekker, maar de keuken is aan vervanging toe. Eerder schreven we al hoe je je keuken verduurzaamt, hieronder vertellen we je waar je op moet letten bij de verbouwing van de keuken.

Keuken verbouwen of renoveren

De eerste vraag die je jezelf zou moeten stellen is: keuken verbouwen of renoveren? Wanneer je kijkt naar de kosten is het goedkoper om de keuken te renoveren. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om nieuwe keukenkastjes te plaatsen, voor een nieuwe look in de keuken. Of wellicht zijn een aantal van je keukenapparaten toe aan vervanging, maar volstaat de rest nog prima. Dan voldoet een renovatie aan je wensen.

In veel gevallen blijf je echter zien dat er wat geknutseld is in de keuken en is het niet echt nieuw. Ben je bijvoorbeeld niet tevreden over de keukenindeling? Dan kan je beter gaan voor een volledig nieuwe keuken.

verbouwing van de keuken

Maak een plan voor de verbouwing van de keuken

Wanneer je kiest voor het verbouwen van keuken, dan is de eerste stap dat je goed moet weten wat je wilt. Kan de nieuwe keuken op dezelfde plaats worden geplaatst? Of wil je de keuken naar een andere ruimte verplaatsen? Dit brengt meer kosten met zich mee dan wanneer de keuken in dezelfde ruimte blijft. Bovendien zal je ook rekening moeten houden met het leidingwerk en elektra wat eventueel verlegd moet worden.

Denk ook niet alleen het de verbouwing van keuken, want als de keuken aan vernieuwing toe is dan geldt dat vaak ook voor de vloer. De aanpassing van de keuken is ook het moment om een nieuwe vloer te laten leggen.

Verbouwing van de keuken zelf doen of uitbesteden?

Daarnaast zal je je af moeten vragen of je zelf de keuken gaat verbouwen of dat je iemand gaat inhuren om de keuken te vernieuwen. Dit heeft uiteraard ook alles te maken met het budget dat je beschikbaar hebt voor de verbouwing. Zorg dat je deze helder hebt voor jezelf.

verbouwen van keuken

Schets de nieuwe keuken

Om vervelende verrassingen te voorkomen, is het verstandig om de nieuwe keuken te schetsen. Zo heb je exact op papier staan hoe jouw nieuwe droomkeuken eruit moet gaan zien. Dit is handig om te laten zien wanneer je specialisten gaat inhuren, maar ook voor je eigen beeldvorming. Zijn al je ideeën praktisch? Denk bijvoorbeeld aan de afstand tussen de gootsteen en de vaatwasser. En de afstand tussen de kookplaat en de gootsteen. Een verbouwing valt of staat met een goed plan.

Budgetteren

We hebben het al eerder genoemd, maar het is belangrijk dat je ook het financiële plaatje voor je hebt. Zorg dat je helder hebt hoeveel geld je wil en kan besteden. En weet ook waar je het aan zou willen besteden. Wat mis je in de huidige keuken? Is dat bijvoorbeeld een kraan die ook meteen kokend water kan leveren? Dat kan een waardevolle investering zijn, maar het kan er ook voor zorgen dat je op ander vlak wat geld moet inleveren.

Als je de verbouwing voor een (groot) deel wilt uitbesteden is het verstandig om op tijd te beginnen met offertes aanvragen. Zo kun je vergelijken en weet je zeker dat je een realistisch plan voor je hebt liggen.

Uitbesteden gemakkelijker

Zodra je een keuze hebt gemaakt tussen zelf klussen en uitbesteden en het financiële plaatje helder hebt, kun je aan de slag met mensen inhuren. Bij uitbesteden kies je vooral voor het gemak, maar ook voor de kunde van experts. Zo weet je zeker dat jouw keuken goed wordt geïnstalleerd en je bijvoorbeeld geen last krijgt van lekkage. Maar bij het uitbesteden is het wel belangrijk dat je weet welke stappen je moet doorlopen. Wie heb je als eerst nodig?

Daarnaast zal je bij jezelf moeten nalopen of je alle tekeningen en vergunningen paraat hebt. Wanneer het simpelweg gaat om het plaatsen van een nieuwe keuken zal er weinig aan de hand zijn. Maar wil je bijvoorbeeld je keuken uitbouwen, dan heb je wellicht wel vergunningen nodig. Regel deze eerst!

Dit zijn de belangrijkste zaken om in het oog te houden bij het verbouwen van de keuken. Ga jij zelf de keuken verbouwen of ga je het laten doen?

Previous «
Next »