Zelf je badkamer renoveren

  • Woon
  • september 30, 2022
  • Comments Off
badkamer renoveren

De badkamer is de plek waar de meeste mensen hun dag beginnen en eindigen, maar deze veelgebruikte ruimte wordt vaak over het hoofd gezien bij het overwegen van verbeteringen aan het huis. Schaam je je voor je gedateerde badkamer als gasten op bezoek komen? Wij helpen je bij het verbouwen van de badkamer en houden de kosten laag. Uiteraard kunnen die kosten behoorlijk variëren, afhankelijk van de grootte, je wensen, of je een kleine container huren moet om dingen in op te slaan, etc.

Door de doe-het-zelf-route te volgen, vooral voor het strippen van de badkamer, kun je een besparing van wel een paar duizend euro verwachten. Andere kostenbesparende tips voor een badkamerrenovatie zijn onder meer het beperken van het gebruik van dure materialen zoals tegels en het overspuiten van armaturen in plaats van nieuw te kopen.

Beslissen over de ontwerpelementen

Voordat je begint met het verbouwen van de badkamer, kies je een ontwerp dat bij jouw visie en doe-het-zelf-vaardigheden past. Er zijn veel verschillende manieren om dit project aan te pakken, variërend van opnieuw schilderen tot het leeghalen van de ruimte en helemaal opnieuw te beginnen.

Kleurstelling

Interesse in een moderne look? Of ben je op zoek naar een strak, eigentijds ontwerp dat past bij de rest van je interieur? Zoek van tevoren inspiratiefoto’s voor jouw visie om ervoor te zorgen dat de nieuwe badkamertegels niet botsen met de verfkeuze.

Ga je je douche of bad vervangen? Installeer je een nieuwe wastafel? Het vervangen van een of beide armaturen zal bijdragen aan de tijdlijn en het budget van het project.

Opbergruimtes

Waar bewaar je je handdoeken en toiletartikelen na de verbouwing? Als je een kast verwijdert om de kamer uit te breiden, zorg er dan voor dat je planken of kasten hebt om de verloren opslagruimte in je badkamer teniet te doen.Weet je waar de elektrische bedrading en sanitaire leidingen zich bevinden? Houd deze gebieden gemarkeerd om beschadiging van deze aansluitingen en dure reparaties te voorkomen.

Badkamer armaturen verwijderen

Ervan uitgaande dat je je badkamer gedeeltelijk of volledig renoveert, moet je beginnen met het verwijderen van gipsplaat en alle armaturen die je vervangt. Zelf de badkamer strippen is niet zo moeilijk, maar volg deze stappen om kostbare fouten tijdens de sloopfase te voorkomen:

  • Begin met het afsluiten van het water, het aftappen en verwijderen van het toilet om onaangenaam lekken te voorkomen
  • Als je de badkuip verwijdert, dek dan de badkuip af en begin met het verwijderen van de bad tegels. Dit is nodig om de leidingen aan te passen aan je nieuwe douche- of badkuip ontwerp
  • Verwijder waar nodig de isolatie van de muren. Gebruik geen hamer op isolatie. Gebruik in plaats daarvan een reciprozaag om de panelen uit te snijden. Draag een veiligheid masker, handschoenen en een veiligheidsbril om jezelf te beschermen
  • Verwijder tenslotte de kasten, spiegel, vloer en alle andere zaken die je van plan bent te vervangen. Bij het verwijderen van tegelvloeren is het een goed idee om de plinten te verwijderen en terug te plaatsen na het plaatsen van de nieuwe vloer

Installeer de nieuwe douche of badkuip

Nadat je je badkamer hebt gestript, kun je beginnen met het installeren van je nieuwe armaturen. Als er tekenen zijn van rottend hout of waterschade aan de ondervloer, moet je deze vervangen voordat je je nieuwe douche installeert om verdere schade te voorkomen.

Voor het vervangen van een douche of badkuip, wil je een pan of wasbak kiezen die bij je nieuwe inrichting past, evenals bij de ruimte waar je huidige badkuip zich bevindt. Wastafels hebben meestal een rechthoekige, vierkante of vijfhoekige vorm. Houd bij het kiezen van een basisvorm rekening met de andere kenmerken van de badkamer, waaronder de locatie van de deur.

Previous «
Next »