Zelfvoorzienende plant in een glazen stolp.

  • Woon
  • september 11, 2017
  • Comments Off

Geen groene vingers? Overweeg een zelfvoorzienende plant

Iedereen vindt het wel fijn om wat groens in huis te hebben. Planten zorgen ervoor dat iedere ruimte sfeervol en levendig wordt. Maar wat doe je wanneer je nou eenmaal niet zo goed bent in het onderhouden van planten? Of je ze nu vergeet water te geven of juist te fanatiek bent met de gieter: planten kunnen heel gevoelig zijn. Voor iedereen die toch graag een plant in huis wil is de zelfvoorzienende plant een echte uitkomst. Maar wat zijn dit nou voor planten en hoe blijven ze in leven?

De zelf hydraterende plant

Een zelfvoorzienende plant in een stolp heeft als het ware een eigen ecosysteem om zich heen. Dit betekent dat het water in de potgrond door de plant wordt opgenomen en vervolgens weer gaat verdampen. Dit verdampte water eindigt vervolgens weer in de potgrond waardoor er een eindeloze cyclus ontstaat waarin de plant van water wordt voorzien. Er is dus niet zozeer sprake van een zelf hydraterende plant, maar van een watercyclus in de pot van de plant. Hierdoor heb je zelf geen omkijken meer naar het verzorgen van je plant.

Welke planten zijn geschikt?

Vooral kleine kamerplanten zijn geschikt als zeflvoorzienende plant in een glazen stolp. Je kunt ervoor kiezen om een plant te kopen die al in een stolp is ondergebracht waardoor je zelf niet hoeft na te denken over het potten en groeien van de plant. Wanneer je liever zelf een pot wilt vullen kun je het beste kiezen voor een jong plantje dat zich kan wortelen in de potgrond. Geschikte plantsoorten zijn kleine varens, graslelies, lepelplanten en de bladbegonia. Ook vleesetende plantjes doen het goed in een stolp.

Hoe je het maakt

Wil je zelf een zelfvoorzienende plant in een stolp maken? Dan is het belangrijk dat je goede potgrond koopt die geschikt is voor kamerplanten. Kleine steentjes en houtskool helpen bovendien met de stevigheid van de ondergrond. Om de plant wat te helpen is een bamboestokje ter ondersteuning geen overbodige luxe. Wanneer je de plant in de potgrond hebt gepot kun je hem water geven. Het is het beste om de plant enkele dagen buiten de stolp of fles te houden. Na enkele dagen kun je de stolp dichtdoen en het plantje op een lichte plek zetten. Vanaf dan kun je zorgeloos genieten van je zelfvoorzienende plant!

Previous «
Next »