6 tips voor een veilige verbouwing

  • Woon
  • oktober 6, 2018
  • Comments Off

Veilig verbouwen is echt een aandachtspunt

Als je jouw huis gaat verbouwen, is het natuurlijk belangrijk dat dit veilig gebeurd. Veilig verbouwen is echt een belangrijk aandachtspunt in Nederland. Uit onderzoek blijkt dat zich jaarlijks tienduizenden ongelukken voordoen bij de verbouw van woningen. In en rond huis dus. Of het nu gaat om de verbouwing van de badkamer, de aanbouw van een serre, het slopen van een schutting of het plaatsen van een nieuwe keuken: je wilt ongelukken en letsel natuurlijk koste wat kost voorkomen. Maar hoe kun je op een veilige manier jouw woning verbouwen? Hieronder zes praktische tips die jou helpen om veilig te klussen.

1. Gebruik een veiligheidsbril
Ben je van plan te gaan zagen, een slijptol te gebruiken of een muur te slopen Zet dan altijd een veiligheidsbril op. Rondvliegende splinters, glas of stukjes steen kunnen dan geen schade aanrichten aan jouw ogen. Je hebt ook maar twee ogen, dus wees daar – vooral tijdens het klussen – zuinig op!

2. Trek goede werkschoenen aan met een stevige neus
Tijdens het verbouwen van het huis is het belangrijk om veiligheidsschoenen te dragen. Dit zijn schoenen met gestaalde neuzen, die de tenen beschermen als er iets op jouw voeten valt. Voordelige en kwalitatief uitstekende werkschoenen voor verbouwingen zijn te koop bij onder meer Bowork.nl. Hun schoenen hebben naast stalen neuzen namelijk ook extra sterke schoenzolen, die beschermen tegen spijkers en glas.

3. Vergeet het stofkapje niet
Als je in een stoffige ruimte werkt, bijvoorbeeld omdat er een muur verwijderd moet worden of flink geboord moet worden, is een stofkapje onmisbaar. Maar ook bij schuren en zagen is een stofkapje of mondkapje belangrijk. Dit kapje voorkomt dat je fijn stof binnenkrijgt tijdens de verbouwingswerkzaamheden.

4. Zet gehoorbescherming op
Even snel een gaatje boren, flink timmeren met een grote hamer of de zaagmachine gebruiken? Zet gehoorbescherming op! Al gauw zit je namelijk boven de 110 decibel en loop je het risico op gehoorbeschadiging. Al na vijf minuten kan er bij deze geluidsniveaus namelijk blijvende gehoorschade optreden.

5. Zorg voor goed sluitende kleding
Goede kleding, zonder hangende delen die in machines terecht kunnen komen, is enorm belangrijk tijdens het klussen. Trek een overall aan en vermijd loshangende kleding. Op die manier kun je nare ongevallen voorkomen.

6. Pas op met sieraden
Sieraden kunnen levensgevaarlijk zijn als je thuis gaat klussen. Vooral als je met machines werkt, kunnen sieraden tot ernstige verwondingen leiden. Heb je een halsketting, doe deze dan af. Hetzelfde geldt voor trouwringen, waarmee je ergens achter kunt blijven haken ten koste van je ringvinger. Of horloges, oorbellen, et cetera.

Previous «
Next »