Natuurlijk wil je zeker weten dat je woning goed is verzekerd tegen grote schades die kunnen ontstaan door brand, storm, inbraak o water. Daarom neem je een goede opstalverzekering. Heb je een hypotheek op je huis, dan is het in het algemeen ook een verplichting om een opstalverzekering te kiezen die door de bank wordt geaccepteerd. Maar je kan natuurlijk wel proberen ook op deze verzekering te besparen. Hierna volgen 6 tips.
1. Vergelijk ieder jaar.
Verleng niet zomaar ieder jaar je opstalverzekering weer met een nieuwe periode. Het is best mogelijk dat er inmiddels een aanbieder is die een betere optie voor jou heeft. Er zijn op het internet een groot aantal betrouwbare vergelijkingssites waar je binnen een minuut of 10 een goed overzicht kan krijgen van de mogelijkheden.
2. Overweeg een eigen risico.
Natuurlijk hoop je dat je niet hoeft te claimen op je opstalverzekering. Maar dat betekent dan ook dat je de premie ‘voor niets’ hebt betaald. Als je kiest voor een eigen risico gaat de nominale premie daardoor omlaag. Dat betekent natuurlijk wel dat je dat eigen risico moet betalen als er onverhoopt iets gebeurt. Het is geen zekere besparing maar het overwegen waard.
3. Combineer verzekeringen.
Vrijwel iedere verzekeringsmaatschappij geeft je korting als je meerdere verzekeringen afsluit. Kies jij bijvoorbeeld voor een inboedelverzekering van Diks samen met een opstal-, aansprakelijkheids- en rechtsbijstandsverzekering, dan kan de korting al snel gaan oplopen. Vergelijk wel altijd de verzekeringen.
4. Kies de juiste verzekeringen.
Vaak zijn de omschrijvingen niet helemaal duidelijk waardoor de keuze moeilijker lijkt. Bij een opstalverzekering heb je vaak een allrisk en een extra uitgebreide verzekering. De allriskverzekering is vaak behoorlijk veel duurder dan de extra uitgebreide verzekering. Dit houdt verband met het feit dat de allrisk ook schade vergoed die door eigen schuld zijn ontstaan. Laat je goed informeren wat het verschil precies inhoudt voordat je meteen de duurste optie zou kiezen. Hier kan je echt behoorlijk mee besparen.
5. Een appartement is vaak gecombineerd verzekerd.
Als je in een appartement gaat wonen, zal je rekening moeten houden met een aantal bijzonderheden die nu eenmaal horen bij deze woonvorm. Zo is jouw plafond vaak de vloer van de bovenburen en omgekeerd. Verder zijn er ook gemeenschappelijke ruimten die verzekerd moeten worden tegen schade. Iedere appartementengebouw met koopwoningen is verplicht een Vereniging van Eigenaren op te richten, waar iedere eigenaar van een appartement automatisch lid van wordt. Deze vereniging heeft een bestuur en dit bestuur is ook verantwoordelijk voor de verzekering van het gehele gebouw. Je hoeft jouw appartement dus niet zelf te gaan verzekeren voor opstalschade. Informeer bij de vereniging als je meer wil weten over de afgesloten verzekering.
6. Betaal per jaar
Per maand betalen van je opstalverzekering klinkt misschien aantrekkelijk omdat het bedrag dan niet in één keer wordt afgeschreven. Maar maandelijkse betaling betekent hogere administratiekosten bij de verzekeraar. Per jaar betalen levert dan ook vaak een korting op ten opzichte van maandtermijnen. Op die manier kun je vaak zo maar 3% besparen.