De beste manier om de buitenkant van je huis te verven

  • Woon
  • maart 25, 2022
  • Comments Off
buitenkant van je huis verven

Het schilderen van de buitenkant van een huis is een grote onderneming. Het meest voorkomende dilemma is hoe je de juiste kleuren kiest, maar er zijn nog andere belangrijke vragen. Wat moet je weten over een goede voorbereiding en is primen echt nodig? We vroegen daarom verschillende professionele schilders om hun beste tips. Het schilderen van de buitenkant van je huis is namelijk de meest effectieve manier om de aantrekkingskracht van je huis te verbeteren. Daarnaast is het ook ideaal om de buitenkant te beschermen, dus het is de moeite waard om dit verven goed te doen!

Begin met een schoon oppervlak

Het oppervlak gereed maken is de sleutel tot een succesvol verfproject. Gebruik stopverf en kit om eventuele onvolkomenheden op te vullen, zodat het glad en vrij van scheuren is. Je moet glanzende gebieden dof maken door deze licht op te schuren. Een gereedschap zoals een verfkrabber of hogedrukreiniger verwijdert viezigheden zoals olie, schimmel of roest. Voor een goede hechting van de verf, moet je zorgen voor een schoon oppervlak!

Het kiezen van de juiste kleur verf

Houd rekening met de materialen van jouw huis, zoals dakbedekking, baksteen, steen of stucwerk bij het bepalen van de juiste kleur verf. Aardse tinten vullen steenmaterialen aan, terwijl koelere tinten goed passen bij houtafwerkingen. Overweeg om architecturale details te benadrukken. Zo kan een huis met zowel verticale als horizontale gevelbeplating in twee tinten worden geverfd. Kijk daarnaast naar je omgeving. Woon je in een bosrijke omgeving of midden in de stad? Wat hebben de buren voor verf op hun buitenmuren?

Kies de juiste verf

Doe eerst een proef oppervlak verven. Prime en schilder een kleine onopvallende plek om te zien of er hechtings- of andere problemen zijn. Primer is belangrijk. Het hecht goed op de lak en voorkomt afbladderen. Het geeft de verf ook zijn meest ware kleur in het minste aantal lagen. Zeker als dit een doe-het-zelfklus is, investeer dan in premium verf en verfgereedschap. Op die manier zorg je ervoor dat de verf langer meegaat en dat je dus een tijdje bent verstoken van deze klus.

Bekijk de weersvoorspelling

Het weer heeft invloed op de hechting van de verf op het oppervlak. Je moet je huis niet schilderen als de temperatuur lager is dan 10 graden of als het buiten vochtig of mistig is. Ga dus niet verven als het net heeft geregend of als er buien voorspeld zijn.

Heb je de hele buitenkant van je huis geverfd? Dan is het nog geen tijd om te ontspannen. Verwijder eerst alle schilderstape en verzamel de doeken, zorg ervoor dat gemorste spetters droog zijn voordat je ze verwijdert. Voor verf op latex- en waterbasis: reinig penselen met zeepsop. Als je rollers opnieuw wil gebruiken, gaan dan de overtollige verf onder stromend water verwijderen.

Voer jaarlijks onderhoud uit 

Om de levensduur van de verf tussen het overschilderen te verlengen moet je jaarlijks onderhoud plegen. Doe dit bijvoorbeeld met een hogedrukreiniger door minstens één keer per jaar stof en spinnenwebben te verwijderen.

Je huis schilderen is niet altijd een eenvoudige klus. En of je nu overweegt om je huis te schilderen vanwege schade of gewoon voor esthetische doeleinden, het is belangrijk om alle factoren in overweging te nemen die bij het schilderproces komen kijken!

Previous «
Next »