• Homepage
  • >
  • Tuin
  • >
  • Schutting maken van hout: Hoe pak je het aan?

Schutting maken van hout: Hoe pak je het aan?

  • Woon
  • maart 24, 2022
  • Comments Off
schutting maken van hout

Ben jij van plan om een schutting te maken in de tuin? Of staat er een oude schutting die drastisch aan vervanging toe is? In dit geval kun je zelf een schutting van hout gaan maken. Het is echter een grote klus, die ook voorbereiding nodig heeft. In dit blog bericht willen we je graag vertellen hoe je het bouwen van een schutting aan kunt pakken.

De eerste voorbereidingen

Voordat je een schutting gaat maken, heb je natuurlijk schutting hout nodig. Daarvoor is het van belang dat je een duidelijk plan hebt hoe de schutting er uit moet komen te zien. Je kunt er voor kiezen om de gehele schutting met hout te maken, maar je kunt ook kiezen voor een variant met beton er tussen. Dit geeft een heel andere aanzicht en kan ook in de prijs verschillen. Vervolgens is het belangrijk dat je de precieze afmetingen van de schutting weet. Dit is belangrijk voor het bepalen van alle materialen. Je wilt er immers niet aan het einde van de klus achter komen dat je te weinig materialen in huis hebt gehaald.

Uitmeten van de schutting

Als je alle materialen hebt aangeschaft, ga je uitmeten waar alle palen moeten komen te staan. Zorg ervoor dat je voor het uitmeten van de palen altijd een waterpas gebruikt, zodat de schutting niet scheef komt te staan. Vervolgens kun je overgaan tot het graven van de gaten. Het is verstandig om direct alle gaten te graven, maar deze nog niet te vullen met de palen. Je begint altijd aan een kant van de schutting met de paal en zet er direct de schutting tegenaan. Dit zal voorkomen dat je een paal verkeerd neerzet. Zorg er vervolgens ook voor dat je altijd prefab betonpoeren gebruikt om de palen van de schutting extra sterk te maken. Hiermee voorkom je direct dat de schutting om zal vallen.

Ben jij van plan een schutting te bouwen in je tuin? Neem dan zeker een kijkje bij Gadero.nl. Hier vindt je alles wat je nodig hebt om je schutting met de juiste materialen te bouwen!

Tweede paal aan de schutting monteren

Als je de eerste paal in de grond hebt staan, kun je direct een stuk van de schutting er aan vast monteren. Vervolgens ga je direct de volgende paal in de grond plaatsen en deze ook monteren aan de schutting. Zorg ervoor dat beide palen waterpas staan. Ook is het belangrijk dat ze dezelfde hoogte hebben. Je kunt er altijd voor kiezen om de bovenkant van de paal af te zagen, maar dit hoeft niet. Als de paal stevig in de grond staat, kun je het gat gaan dichten. Stamp de grond goed aan, zodat de paal stevig staat en hij niet meer gaat verschuiven.

Schutting afmaken

Nadat je de tweede paal in de grond hebt gezet, blijf je het proces herhalen. Op een gegeven moment ga je merken dat de hele schutting staat. In dit geval kun je er voor kiezen om het hout nog extra te bewerken, zodat het nog jarenlang mee gaat. Ook kun je decoraties aan de schutting maken, zodat het een mooi geheel wordt met de tuin. Hiervoor zijn hangplanten een zeer goede optie!

Previous «
Next »