Een terras aanleggen

  • Woon
  • januari 11, 2017
  • Comments Off

Een tuin is een verlengstuk van je huis. Daarom is het belangrijk om een mooie tuin te hebben. Een aangelegd terras zorgt voor een verzorgde uitstraling. Een terras aanleggen? Dat doe je gewoon zelf. Alleen welke stappen moet je doorlopen bij een terras aanleggen en welke gereedschappen heb je nodig?

terras aanleggen

Stap 1: Kies je terrastegels en maak een plan van aanpak

Alvorens je start met het aanleggen van terrastegels, moet je eerst tegels kopen. Meet de tuin op en reken uit hoeveel tegels je nodig hebt. Gebruik hiervoor een landmeter.

Stap 2: Zorg voor goede werkkleding

Wanneer je zelf gaat bestraten is het belangrijk om dat in fijne maar vooral veilige werkkleding te doen. Nummer 1 is bescherming. Kniebeschermers van Engelbert Strauss  bijvoorbeeld zorgen ervoor dat je geen last hebt van de (harde) ondergrond. Maar ook mondkapjes, handschoenen en een veiligheidsbril zijn erg belangrijk bij het op maat snijden van de tegels.

Stap 3: Bereid de ondergrond van je terras voor

Maak als eerst je tuin egaal en afgetrild. Gebruik hiervoor een waterpas of afreilat. Zorg vervolgens voor een drainerende ondergrond. Maak deze daarna zeer stabiel. Maak een stabilisémengsel en verspreid dit over je tuin. Er moet een laag van 10 centimeter terecht komen op de grond. Als er nog kuilen zijn, moet je deze vullen met gebroken steenslag.

Stap 4: Start met de kantopsluiting van je terrastegels

Plaats de kantopsluiting. De kantopsluiting zorgt ervoor dat de fundering en/of tegels niet verschuiven. Het beste is om te kiezen voor een diepe of een brede kantopsluiting. Zorg ook altijd voor een steunkussen in mager beton. Leg vervolgens de eerste rij tegels tussen de kanten. Dan kan je de afstand goed vastleggen.

Stap 5: Leg de straatlaag aan

Leg vervolgens een straatlaag aan. Gebruik hiervoor hetzelfde mengsel. Deze laag moet circa 3 centimeter dik worden. Het is belangrijk dat de straatlaag overal ongeveer even dik is, zodat de tegels gelijk liggen aan elkaar. Gebruik hiervoor een lat.

Stap 6: Leg de tuintegels neer

Leg de terrastegels neer. Zorg dat er minimaal 3 millimeter afstand is tussen de tegels. Begin met het leggen van tegels bij de gevel. Gebruik voor het leggen van de terrastegels een rubberen hamer. Je kan beter kiezen voor een witte rubberen hamer, dan voor een zwarte rubberen hamer. Een zwarte rubberen hamer kan afgeven aan de terrastegels.

Stap 7: Afwerken met voegvulling

Je kan niet meteen verder met voegen. Eerst moet je de fundering een paar dagen laten uitharden. Daarna kun je de voegen opvullen. Het materiaal dat geschikt is voor het voegen is zand of voegmiddel. Eventueel gereedschap dat je kan gebruiken bij het voegen van de tegels is een voegspaan.

Stap 8: Tegels schoonmaken

Je terras is aangelegd, maar dan ben je nog niet helemaal klaar. Het voegen van tegels is niet de schoonste klus. Er blijft voegmortel zitten en dat moet eraf. Gebruik hiervoor verschillende gereedschappen, zoals schoomaaksponzen of een sponzenbak.

Stap 9: Terras inrichten

Nu het terras volledig klaar is, kan het ingericht worden. Kijk niet alleen naar tuinmeubelen die goed passen maar ook comfortabel zitten, erg belangrijk! Verder moeten een terras natuurlijk planten, lampen en voldoende decoratie bevatten. In dit artikel  vind je meer informatie over hoe je het terras indeelt.

Previous «
Next »