Een dakkapel biedt meer wooncomfort. Met deze voorziening creëer je op je zolderverdieping immers meer ruimte, zorg je voor meer lichtinval en uiteraard verhoog je het gevoel voor luxe. Aan het plaatsen van een dakkapel kunnen wettelijke eisen verbonden zitten. Er zijn situaties waarbij je hiervoor een vergunning nodig hebt maar dit is niet altijd het geval. Daarom is het goed om te weten wat de voorwaarden zijn om een dakkapel vergunningsvrij te kunnen plaatsen.
Wat is een omgevingsvergunning?
Dakkapellen zijn verkrijgbaar in een veelzijdigheid aan soorten en maten. Juist dit is de reden dat er situaties zijn waarbij je over een omgevingsvergunning moet beschikken om een dakkapel te mogen plaatsen. Een omgevingsvergunning heette in het verleden een bouwvergunning en valt onder de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (WABO). Hierin staat voorgeschreven dat de gemeente toestemming moet geven als je ingrijpend gaat verbouwen om te voorkomen dat dit overlast zal veroorzaken aan de omgeving. Een dakkapel die je vergunningsvrij mag plaatsen moet dan ook aan een aantal regels voldoen. Deze regels hebben betrekking op het model van de dakkapel, de afmeting en de plaats op het dak.
Dit zijn de regels waaraan een vergunningsvrije dakkapel moet voldoen
Een dakkapel vergunningsvrij plaatsen kan dus niet zomaar. Allereerst moet de woning welstandsvrij zijn. Als de woning in een welstandsgebied staat, heb je vrijwel altijd een vergunning nodig. Als een woning in een welstandsvrije zone staat, gelden er geen redelijke eisen van welstand. Dit wil zeggen dat de gemeente een omgevingsvergunning niet kan weigeren op grond van uiterlijke verschijningsvorm.
Deze bovenstaande eis is van toepassing voor iedere plek op het dak waar je een dakkapel zou willen plaatsen. We benadrukken dit omdat er wel verschillen zijn in het vergunningsvrij plaatsen van een dakkapel met betrekking tot de plaats op het dak. Een vergunningsvrije dakkapel aan de achterzijde of aan de zijkant van het dak moet voorzien zijn van een plat dak, en heeft een maximale hoogte van 1,75 meter. Daarnaast moet deze geplaatst zijn op 0,5 meter vanaf de zij-, onder-, of bovenkant van het dak. Deze afmetingen gelden ook als je een vergunningsvrije dakkapel aan de voorzijde wilt plaatsen. In dit geval geldt wel als voorwaarde dat de gemeente geen eisen heeft gesteld aan het bestemmingsplan ter plaatse.
Wat voor soort dakkapel heeft jouw voorkeur?
Naast de maatvoering van de dakkapel heb je nog veel meer keuze mogelijkheden hierin. Zoals aangegeven kun je kiezen voor (prefab) dakkapellen met een plat dak maar je kunt ook kiezen voor een dakkapel met een schuin dak of een puntdak. Deze laatste opties zijn wat duurder in prijsstelling en zijn wat lastiger te plaatsen maar behoren zeker tot de mogelijkheden. Daarnaast heb je keuze uit diverse soorten dakbedekking als je voorkeur uitgaat naar een dakkapel met een plat dak. Vooral EPDM en bitumen zijn in dit geval populaire keuzes maar een polyester dakbedekking behoort ook tot de mogelijkheden. Als je kiest voor een dakkapel met een schuin- of puntdak kun je de dakbedekking van het dak van je huis aanhouden om één geheel te vormen. Tot slot kun je uiteraard een keuze maken met betrekking tot het materiaal van het dakkapel zelf. Je kunt kiezen voor een houten dakkapel maar ook een kunststof-, polyester- of zinken dakkapel behoort tot de mogelijkheden. Je hebt dus nogal wat te kiezen voordat je na moet gaan of je een vergunning nodig hebt om een dakkapel te plaatsen.