• Homepage
  • >
  • Tuin
  • >
  • Douglas planken voor buiten, waar moet ik op letten?

Douglas planken voor buiten, waar moet ik op letten?

  • Woon
  • juli 3, 2018
  • Comments Off

Douglas hout is op dit moment het meest verkochte onbehandeld tuinhout in Nederland. En dat is niet voor niets het geval. Douglas hout is een voordelig alternatief voor eikenhout op het gebied van onbehandeld voor buiten, is relatief duurzaam (klasse 3 – levensduur van 10 tot 15 jaar) en heeft een mooi zacht uiterlijk, waarbij de vlamstructuur en roodachtige kleurtint zorgt voor een warme uitstraling. Naast balken zijn vooral de planken en rabatdelen van douglas erg populair. Maar waar moet je nu eigenlijk rekening mee houden bij het selecteren van de juiste douglas planken voor buiten?

Behandeling, Afwerking en vochtpercentage (gedroogd)

Behandeling: Onbehandeld douglas is geschikt voor buitenplaatsing en een populaire tuinhoutsoort. Douglas betreft duurzaamheidsklasse 3, oftewel heeft een levensduur heeft van minimaal 10 tot 15 jaar. In het geval van onbehandeld douglas hout voor buiten dient direct grondcontact vermeden te worden. Bij buitenplaatsing zal douglas in de loop der jaren vergrijzen. Dit heeft geen invloed op de levensduur. Populaire buitentoepassingen van onbehandeld douglas hout zijn o.a. een terras / vlonder, schutting, carport, overkapping, schuur, tuinhuisje, pergola, hek, poort en gevelbekleding in de breedste zin van het woord. Natuurlijk kan het hout ook behandeld worden met olie, lak en/of beits om de kleur te behouden en de levensduur te vergroten.

Afwerking: Er wordt veelal gebruik gemaakt van fijnbezaagd of geschaafd douglas hout in het geval van buitenplaatsing. Fijnbezaagd betreft douglas hout dat na het initiële zagen niet meer bewerkt is. Bij geschaafd hout wordt dit vervolgens nog geschaafd, om zo een recht, maatvast en glad product te krijgen. Fijnbezaagd hout vertoond aan het oppervlakte nog houtvezels en heeft een mooi robuust uiterlijk. Let er wel op dat er mogelijk sprake is van oneffenheden aan het oppervlakte, evenals lichte afwijkingen in breedte en dikte. Door het schaven worden de houtvezels en oneffenheden aan het oppervlakte van het hout verwijderd en komen deze niet (nauwelijks) meer voor. Met name indien ‘maatvastheid’ een belangrijke voorwaarde is wordt veelal gekozen voor geschaafd hout ten opzichte van fijnbezaagd hout. En tegenwoordig wordt er vaak gekozen voor ‘zichtzijde fijnbezaagd’, hierbij is de plank / het rabatdeel 3-zijdig machinaal geschaafd, maar de zichtzijde van het product ‘fijnbezaagd’. Dit combineert de mooie rustieke uitstraling van fijnbezaagd hout met het (montage / bevestiging) gemak van geschaafd douglas hout. 

Vochtpercentage: In het geval van tuinhout wordt normaal gesproken gekozen voor aangedroogd douglas hout (20-25) of kunstmatig gedroogd douglas hout (20%). Aangedroogd (ad) douglas / lariks hout met een vochtpercentage van 20 – 25%, ook wel ‘vers’ en ‘vers-gezaagd’ douglas genoemd is erg populair als onbehandeld tuinhout voor constructie doeleinden (een voordelig alternatief voor eikenhout). Maar let op: Wanneer hout met een vochtpercentage van circa 20 – 25% erg snel droogt na aanschaffing, bijvoorbeeld door plaatsing binnenshuis of directe plaatsing in de zon en/of bij hoge(re) temperaturen, is het mogelijk dat het hout wat krimpt en eventueel vervorming en scheurvorming ontstaat. In het geval van specifieke toepassingen, bijvoorbeeld voor de binnen wandbekleding van een luxe tuinhuisje (verwarmd) is het mogelijk verstandig om te kiezen voor een afwijkend vochtpercentage. Vraag dit dus altijd even na voor de zekerheid!

HOUTvakman.nl.

Wij staan garant voor topkwaliteit producten, scherpe prijzen en maatwerk in eigen beheer. Met een eigen houtzagerij, team vakmannen en voorraad kunnen wij ‘hout op maat’ combineren met scherpe prijzen en een snelle levering. Bij HOUTvakman.nl vindt u een ruime collectie hout en natuurlijk zijn ook dougplas planken bij HOUTvakman.nl voordelig online te. Naast douglas zijn wij gespecialiseerd in eiken, vuren, plaatmateriaal en barnwood. Bekijk hier alle houten planken van HOUTvakman.nl!

 

Previous «
Next »