• Homepage
  • >
  • Tuin
  • >
  • Kies het juiste materiaal voor het bouwen van je tuinhuis

Kies het juiste materiaal voor het bouwen van je tuinhuis

  • Woon
  • juli 11, 2018
  • Comments Off

Besloot je een tuinhuis te bouwen en weet je niet goed hoe eraan te beginnen? Let dan zeker op het kiezen van het juiste materiaal voor je tuinhuis. Naast andere persoonlijke voorkeuren en je budget, hangt die in de eerste plaats af van het gebruik van je tuinhuis. Voor de bouw van tuinhuizen gebruikt men de meest uiteenlopende materialen. Wat is je beste keuze voor het tuinhuis dat je gaat bouwen?

Houten tuinhuis

Ondanks de groeiende concurrentie van allerlei kunststofmaterialen blijft hout met voorsprong een van de meest gebruikte materialen bij de bouw van tuinhuizen. De meest gebruikte houtsoorten zijn Noorse den, het hout van pijnbomen en cederhout. Om zijn levensduur te verlengen, geef je het hout voor je tuinhuis een extra beschermlaag. Daar kun je zowel vernis als aangepaste houtbeits voor gebruiken. Beiden beschermen het hout tegen insecten, maar vooral tegen allerlei schadelijke schimmels. Zorg bij een houten tuinhuis voor een regelmatig en aangepast onderhoud. Daarnaast zijn ook een goede isolatie en ventilatie belangrijk. Hout is niet goedkoop, maar dit natuurproduct laat zich wel makkelijk bewerken.

Metalen tuinhuisjes

Voor de bouw van metalen tuinhuisjes gebruikt men vooral gegalvaniseerd ijzer, gelakt staal en aluminium. Deze materialen zijn opvallend onderhoudsvriendelijk. Metalen zijn wel gevoelig voor beschadigingen. Vooral roest is een grote vijand van metalen tuinhuisjes. Roest voorkomen doe je door het metaal zo vlug mogelijk te reinigen en met een roestwerend product te behandelen. Vergeet daarbij ook alle bouten en schroeven niet. Een metalen tuinhuis is duurzaam en licht. Plaats het dus zeker niet in de wind. Het is vooral geschikt als opbergplaats.

Kunststof tuinhuisjes

Velen kiezen nu ook voor tuinhuisjes in kunststof, vooral pvc. Kunststof is licht en soepel en makkelijk te installeren. Het vraagt tegelijk weinig of geen onderhoud. Als gevolg van onze sterk wisselende weersomstandigheden zal een tuinhuisje uit PVC makkelijk vervormen en verkleuren.

Kunststof tuinhuisjes uit polypropyleen

Polypropyleen is een soort stevige kunsthars. Dit materiaal is goed bestand tegen allerlei weersomstandigheden. Het laat zich ook makkelijk behandelen en is zoals alle kunststofmaterialen ook onderhoudsvriendelijk. Kunsthars is niet goedkoop, maar het betaald zicht terug door zijn lange levensduur.

Plaatsen van je tuinhuis

Hoe makkelijk of moeilijk je tuinhuis kan geplaatst worden hangt in grote mate af van zijn ondergrond af. Een goed en veilig tuinhuis is in de eerste plaats stabiel. Is je ondergrond niet stabiel genoeg, dan is de aanleg van een fundering nodig. Daarbij zijn betonpoeren van toepassing. Voor kwalitatieve betonpoeren kun je een beroep doen op Dejonghandelsonderneming.nl. Betonpoeren worden niet alleen toegepast bij de bouw van veranda’s en terrasoverkappingen, maar vaak ook bij het plaatsen van tuinhuizen.  Op die manier wil men de krachten die ontstaan bij de bouw van een veranda, tuinhuis of van wat dan ook gelijkmatig verdelen over de ondergrond. Besloot je om ook een tuinhuis te bouwen maar blijkt je ondergrond niet stevig genoeg? Doe dan zeker beroep op een deskundige.

Previous «
Next »