Handgemaakte vazen

  • Woon
  • september 28, 2018
  • Comments Off

Handgemaakte vazen zijn zonder twijfel een meerwaarde voor het interieur, maar zoals dat bij alles het geval is, is het wel belangrijk te weten hoe je het beste uit zo’n decoratiestuk kan halen. Wat zijn handgemaakte vazen precies, uit welk materiaal bestaan ze en wat zijn de voordelen ervan? Het volgende overzicht geeft een duidelijk antwoord op deze en nog meer vragen!

Wat zijn handgemaakte vazen?handgemaakte vaas

De naam zegt het zelf al: dergelijke vazen worden volledig met de hand gemaakt en verschillen dus op veel vlakken van vazen die door middel van een machine vervaardigd zijn. Een ambachtelijk gemaakte vaas wordt geproduceerd op een soort van molen, waaromheen klei (of een ander gelijkaardig materiaal), gevormd wordt. De vorm van de vaas zelf kan helemaal naar wens worden aangepast door middel van handbewegingen, het zetten van druk tegen de randen van de vaas, enzovoort.

Het meest gebruikte materiaal voor een dergelijke vaas is klei, maar ook andere natuurlijke grondstoffen met een gelijkaardige textuur zijn een mogelijkheid. Hoe dan ook oogt zo’n vaas veel natuurlijker en authentieker dan zijn mechanisch geproduceerde variant en dat is dan ook een goede reden om er één in huis te halen!

De voordelen van ambachtelijke vazen

Nu duidelijk is wat zo’n vaas is en hoe hij precies wordt gemaakt, is het natuurlijk ook belangrijk om een beeld te hebben op de voordelen ervan. Als je je woning wil afwerken met goede decoratie, dan is een dergelijke vaas zeker een must. Het volgende overzicht maakt duidelijk waarom:

1. Een handgemaakte vaas oogt authentieker

Het grootste voordeel van zo’n vaas is dat een handgemaakt model veel authentieker en natuurlijker oogt. Door het natuurlijke productieproces zal de vorm en symmetrie van de vaas nooit helemaal perfect zijn, maar dat is precies wat hem zijn unieke look heeft. De aanwezigheid van groeven, oneffenheden en kleurverschillen zorgen ervoor dat een dergelijke vaas meteen wat meer leven in de brouwerij brengt!

2. Handgemaakte opties voor elke stijl

Daarbij kan je voor elke woonstijl wel een handgemaakte vaas vinden. Zo is een kruik vaas bijvoorbeeld erg mooi in een landelijke of rustieke inrichting, terwijl een kelk vaas dan weer beter past in een modernere setting. Natuurlijk hangt dat ook af van de kleur van de vaas, de mate van afwerking en het formaat. Lichtgekleurde modellen zullen meer van nut zijn in een moderne woning, terwijl je voor een landelijk decor beter natuurlijk tinten zoals bruin of beige kiest!

3. Een multifunctionele vaas in huis

Ten slotte zijn dergelijke vazen ook een goede aankoop aangezien ze niet enkel stijlvol ogen, maar ook effectief gebruikt kunnen worden. Zo is een kruik vaas bijvoorbeeld erg mooi als je er een bloemetje in plaatst. Een kelk vaas verleent zich dan weer perfect als kaarshouder of om geurstokjes in te plaatsen. Meer dan genoeg mogelijkheden als je kiest voor een dergelijke vaas!

Welk soort vaas kies je het best?

Zoals vermeld kan een handgemaakte vaas in verschillende materialen komen. De traditionele optie is klei, maar tegenwoordig is het ook mogelijk om een vaas te maken uit bijvoorbeeld keramiek. Klei is relatief eenvoudig te bewerken, maar dergelijke vazen zijn wel niet heel erg stevig en duurzaam. Keramiek is dan weer veel harder en gaat langer mee – maar de kostprijs van zo’n vaas ligt doorgaans wel iets hoger!

Afbeeldingen:

https://nl.pinterest.com/pin/844987948808379764/

https://nl.pinterest.com/pin/74942781284036345/

 

Previous «
Next »