Het gebruik van hout in de badkamer

  • Woon
  • februari 11, 2019
  • Comments Off
gebruik van hout in de badkamer

De badkamer is een van de belangrijkste ruimtes van de woning. Het spreekt dan ook voor zich dat je op zoek gaat naar de juiste materialen om het beste uit die ruimte te halen op het vlak van duurzaamheid, stijl en gezelligheid. Hout is een van de beste materialen die je kan kiezen om dat te bereiken en wel omdat het de badkamer een prachtige look geeft én daarbij erg praktisch is.

Hoe kan je nu hout in de badkamer verwerken en waar moet je op letten? Dergelijke vragen worden uitvoerig beantwoord in onderstaand overzicht!

hout in de badkamer

Alles over het gebruik van hout in de badkamer

Hout in de badkamer mag op het eerst zicht misschien vreemd lijken aangezien bij het gebruik van materialen in deze ruimte vooral gelet moet worden op hygiëne en vochtweerbaarheid. Gewoon, natuurlijk hout is helemaal niet weerbaar tegen vocht en kan zelfs gaan rotten. Toch is het mogelijk om het juiste soort hout in de badkamer te verwerken zonder dergelijke problemen te krijgen.

Zo is het een goed idee om te kiezen voor bewerkt hout, bijvoorbeeld door middel van lak of olie, waardoor het beter is bestand tegen vochtigheid en schimmels. Als je voor gelakt of geolied hout kiest, dan krijgt de badkamer daarbij ook nog eens een compleet andere uitstraling. Werken met houten elementen in de badkamer is dus wel degelijk mogelijk, zolang je de juiste types hout kiest.

Ook is het belangrijk om te kiezen voor een houtsoort die weinig meegeeft, uit gaat zetten of krimpt, aangezien dat zeker kan gebeuren ten gevolge van de veranderende vochtigheidsgraad en temperatuur in de ruimte. Wil je het hout gebruiken voor de douchecabine? Let er dan op dat het niet poreus is, zodat het geen vocht opneemt en schimmels en andere vervelende problemen de kop opsteken!

Hoe verwerk je het juiste soort hout in de badkamer?

De volgende stap is natuurlijk beslissen hoe je dat hout precies gaat gebruiken in de badkamer. Steek je het in de badkuip als basis of kies je voor houten muren? Dit hangt eigenlijk helemaal af van je persoonlijke voorkeuren maar het is aangeraden om hout zo weinig mogelijk in direct contact te laten komen met water. Zelfs als het hout is gelakt of geolied, bestaat het risico dat het door de vochtigheid wordt aangetast op de lange termijn.

Het gebruik van hout in de badkamer kan dus zeker een aanwinst zijn op het vlak van stijl, maar dan moet je wel rekening houden met de duurzaamheid van het materiaal in contact met vocht – en daar de juiste maatregelen voor treffen. Enkele van de beste soorten hout in de badkamer zijn paddock, afzelia en teak, aangezien deze erg duurzaam en sterk zijn.

Previous «
Next »