• Homepage
  • >
  • Wonen
  • >
  • Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een optimaal rendement

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een optimaal rendement

  • Woon
  • oktober 25, 2018
  • Comments Off

Een gemiddeld Nederlands huishouden met een energieverbruik van 4000 kWh per jaar haalt het beste rendement met 20 zonnepanelen op het dak. We hebben het hier over de gangbare poly-kristallijn zonnepanelen met een standaard afmeting van 165 x 99 cm. Het totale kostenplaatje voor een dergelijk zonnesysteem is momenteel ongeveer € 9.000. De besparing op je energierekening wordt gemiddeld € 925 per jaar, waardoor je de investering in ongeveer 10 jaar terugverdiend. Hierna is elke kWh zonne energie die je woning opwekt pure winst.

Wat zijn de variabelen bij het opwekken van zonne energie

Zoals je uit de bovenstaande raming gemerkt zult hebben, levert één zonnepaneel gemiddeld 200 kWh energie per jaar op. De nadruk ligt hier op het woordje gemiddeld. De effectieve opbrengst van zonnepanelen is in de praktijk afhankelijk van aardig wat factoren. Zo speelt het soort zonnepanelen een rol van betekenis. Mono-kristallijn zonnepanelen hebben meestal een hoger rendement dan poly-kristallijn zonnepanelen, maar zijn ook een stukje duurder in aanschaf. De stand van je woning en de hellingshoek van je dak beïnvloeden eveneens hoeveel zonlicht naar energie wordt omgezet. En, natuurlijk is het belangrijk hoeveel uren daglicht er jaarlijks in je woongebied is. Voor technische informatie over zonnepanelen kun je de volgende webpagina bezoeken.

Zonne energie in relatie met je netbeheerder

Gelukkig hoef je je niet al te druk te maken over het effectieve rendement van zonnepanelen op je dak. Je zonnesysteem wordt immers aangesloten op het netwerk van je energieleverancier. Op momenten dat je woning meer energie opwekt dan nodig is, wordt het overschot automatisch door de netbeheerder afgenomen. En wanneer je systeem te weinig of helemaal geen zonne energie produceert (bijvoorbeeld ‘s avonds), tapt je woning stroom van het netwerk af.

Om te bepalen hoeveel panelen er op jouw dak moeten komen, kun je daarom gewoon het gemiddelde rendement van een zonnepaneel aanhouden. Je deelt dus simpelweg je jaarlijkse energieverbruik door 200. Woon je alleen en verbruik je slechts 2000 kWh per jaar, dan zijn 10 zonnepanelen ideaal. Een groot huishouden (5 tot 6 personen) met een jaarverbruik van 6000 kWh zal 30 panelen moeten installeren voor een optimaal rendement. Indien je het geluk hebt dat jouw zonnepanelen per jaar meer dan 200 kWh rendement opleveren, dan maakt dat je besparingen op netwerk energie alleen maar groter.

Previous «
Next »