Tips voor het plakken van plakplinten

  • Woon
  • juli 21, 2018
  • Comments Off

Heb je net een nieuwe laminaatvloer gelegd, dan zit je nog met een open rand langs de wanden. Deze ruimte is wel nodig, omdat een laminaatvloeren door temperatuurschommelingen kunnnen krimpen of uitzetten. Wel kun je de rand wegwerken door gebruik te maken van plinten. Plinten geven de vloer sowieso een strakke afwerking en je kunt de open rand ermee wegwerken. Er zijn veel verschillende soorten plinten. Plakplinten behoren tot één van die soorten en ten opzichte van andere plinten vooral goedkope plinten. Daarnaast is de achterkant van deze plinten voorzien van een plakrand, zodat deze goedkope plinten gemakkelijk aan de vloer of de muur te bevestigen zijn. Hierbij enkele tips voor het plakken van plakplinten.

Kies de juiste kleur

In de meeste gevallen worden plinten niet in dezelfde fabriek gemaakt als waar je laminaatvloer vandaan komt. Wil je plakplinten in dezelfde kleur als je vloer, dan moet je goed op zoek gaan naar plinten met dezelfde kleur. Dat er kleurverschil inzit hoeft niet altijd een probleem te zijn. Soms staat een ander tint houtkleur juist heel mooi. Wil je echt contrast creëren, dan kun je er ook voor kiezen om echt een geheel andere houtkleur te kiezen, maar pas op dat de kleur wel altijd past de kleur van de vloer.

Hoeveelheid plakplinten

Voor sommigen wil het nog wel eens een probleem zijn om de juiste hoeveelheid plinten aan te schaffen. Toch is het enkel een feit van meten. Meet de ruimte waar je laminaat gaat leggen of hebt gelegd per muur op. Tel de afmetingen van de verschillende muren bij je op en je weet hoeveel meter plinten je moet aanschaffen. Omdat het vaak voorkomt dat je met hoeken of nissen zit en je plinten op maat moet zagen, is het verstandig om zo’n 10% aan extra meters bij het aantal meter plinten op te tellen. Zo weet je zeker dat je altijd genoeg plinten hebt.

Het plakken van de plakplinten

Plakplinten zijn meestal niet de dikste plinten en wanneer je maar een gedeelte van de plint nodig hebt, hoef je niet altijd te zagen. Als je een goede plintenschaar hebt, kun je ze ook gemakkelijk op maat knippen. Gebruik altijd een nieuwe lange plint als je aan een nieuwe muur begint. Het mooiste is als je één volle plint voor een muur kunt gebruiken in plaats van kleine stukken. Zorg dat de muur of vloer waar je de plint op plakt goed schoon en stofvrij is. Het plakken zelf is vrij eenvoudig, door het papier over de plakrand te verwijderen en de plint dan aan te brengen. Probeer de plint direct zo recht en goed mogelijk op de juiste plaats te plakken, zodat je niet teveel hoeft te schuiven.

Previous «
Next »