Allemaal krijgen we te maken met vaste lasten. De hypotheek is daar vaak een groot onderdeel van. Maar het goede nieuws: een besparing daarop ligt misschien wel binnen handbereik. Wist je dat je hypotheek oversluiten een goede manier kan zijn om veel lagere maandlasten te krijgen? Dat heeft alles te maken met de huidige lage rente. Hoe je hypotheek oversluiten precies in zijn werk gaat?
Waarom je hypotheek oversluiten?
Goed, je hypotheek oversluiten kan je dus een mooie besparing opleveren. Hoe zit dat precies? Dit zijn de belangrijkste redenen waarom Nederlanders besluiten hun hypotheek over te sluiten:
- Lagere maandlasten doordat je een lager rentepercentage betaalt (dit scheelt soms wel een paar procentpunten).
- Betere voorwaarden. Is je persoonlijke of financiële situatie sinds het aanvragen veranderd? Dan kun je mogelijk nu een hypotheek afsluiten die in diverse opzichten beter bij je past.
- Zekerheid door de lage hypotheekrente te laten vastzetten. Ook als de hypotheekrentes in de toekomst weer stijgen, blijf jij het huidige lage rentepercentage betalen.
- Mogelijk meer lenen. Als er overwaarde rust op je hypotheek, kun je misschien een hoger hypotheekbedrag krijgen. Een extra financiële buffer om bijvoorbeeld je gedroomde verbouwing mee te financieren!
Ontdek hoeveel oversluiten jou oplevert
Niet voor iedereen is oversluiten voordelig. Je krijgt namelijk ook te maken met diverse oversluitkosten en een boeterente. Maar soms kan het heel voordelig uitpakken. Wil jij weten welk voordeel oversluiten jou oplevert? Bereken jouw besparing bij oversluiten via de handige rekentool van Van Bruggen Adviesgroep.
Let wel: bij oversluiten komt meer kijken dan een tool voor je kan uitrekenen. Daarom is het altijd verstandig om een hypotheekadviseur in te schakelen. Die kan jouw precieze bespaarvoordeel uitrekenen én de kosten van oversluiten voor je op een rij zetten.
Je hypotheek oversluiten in 7 stappen
Vermoed je na het invullen van die test dat je hypotheek oversluiten voor jou een gunstige optie is? Dan kun je concrete stappen gaan zetten richting een oversluiting. Dat proces doorloop je waarschijnlijk, net als veel andere Nederlanders, samen met een hypotheekadviseur. Die kan je tijdens dit hele proces goed begeleiden.
Ontdek hieronder hoe oversluiten in 7 stappen verloopt.
Stap 1. Het voorwerk
Voordat je met een hypotheekadviseur in gesprek gaat, kun je al wat voorwerk doen. Zo is het handig om de actuele hypotheekrentes te checken (liggen die veel lager dan je huidige rente?) en om je te verdiepen in hoe lang je rentevaste periode nog loopt. Als die nog maar heel even duurt, is het bijvoorbeeld verstandiger om dit periode af te wachten in plaats van nu direct over te sluiten.
Heb je daarna het idee dat oversluiten voor jou gunstig zal uitpakken? Dan ga je met een hypotheekadviseur in gesprek, die dit verder tot in detail voor je kan uitzoeken.
Stap 2. In gesprek met de hypotheekadviseur
Daarna is het moment gekomen dat je een hypotheekadviseur in de arm kunt nemen. Die kan heel nauwkeurig voor je uitzoeken hoeveel voordeel oversluiten jou oplevert, wat het je kost en hoe snel je de oversluitkosten terugverdient.
Zo zal de adviseur hypotheekrentes voor je vergelijken, de voorwaarden grondig bekijken en de boeterente voor je opvragen. Een adviseur van Van Bruggen Adviesgroep zal hierbij altijd in detail kijken naar jouw persoonlijke en financiële situatie en naar je wensen voor nu en de toekomst. Zo weet je zeker dat de nieuwe hypotheek ook over een tijdje nog bij je past.
Pakt oversluiten voor jou toch niet zo voordelig uit als gehoopt? Dan zal een adviseur van Van Bruggen Adviesgroep je dit ook eerlijk laten weten. Daar kun je bij een onafhankelijk hypotheekadviseur altijd op vertrouwen.
Stap 3. Boeterente opvragen
Als jij je hypotheek oversluit, loopt je huidige hypotheekaanbieder daardoor inkomsten mis. Je aanbieder gaat er immers vanuit een bepaalde periode maandelijks een bedrag aan rente van jou te ontvangen. Wanneer jij je hypotheekcontract vroegtijdig openbreekt, zal je hypotheekaanbieder daarom een boete vragen ter compensatie voor de gemiste inkomsten. Dit heet de boeterente.
Het bedrag van die boeterente is van allerlei factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld van hoe lang je rentevaste periode nog loopt, hoeveel je huidige rentepercentage en de actuele marktrente bedragen en wat je openstaande hypotheekschuld is.
Je hypotheekadviseur kan de boeterente voor je opvragen bij je hypotheekaanbieder. Zo weet je precies met welk bedrag aan kosten je rekening moet houden.
Stap 4. De overige oversluitkosten
De boeterente is niet het enige wat je aan kosten moet betalen. Je krijgt ook te maken met diverse oversluitkosten, zoals kosten voor de notaris (voor het opmaken van de nieuwe hypotheekakte), kosten voor een verplichte taxatie en kosten voor het hypotheekadvies. Ee klein voordeel: elk van die kosten is fiscaal aftrekbaar.
Je hypotheekadviseur zal helder voor jou in kaart brengen met welke oversluitkosten jij rekening moet houden. Ook berekent hij de terugverdientijd voor je. Zo weet je precies wanneer je de kosten eruit hebt door het voordeel dat oversluiten je oplevert.
Stap 5. Het renteaanbod
Is al dat voorwerk gedaan en is duidelijk dat oversluiten jou daadwerkelijk een mooi voordeel oplevert? Dan zal de hypotheekadviseur een renteaanbod voor je opvragen. Hij laat je precies weten welke documenten daarvoor nodig zijn en zet ook alvast het verdere proces voor je in gang. Zo zal hij je helpen bij de taxatie om de waarde van je woning te bepalen.
Zodra het renteaanbod binnen is, krijg jij dat als eerste te horen. In dit renteaanbod lees je precies hoeveel rente jij bij je nieuwe hypotheek gaat betalen en welke voorwaarden hierop van toepassing zijn. Dit aanbod bespreek je met je hypotheekadviseur.
Stap 6. De hypotheekofferte opvragen
Is het renteaanbod net zo aantrekkelijk als waar je op had gehoopt? Dan kan de hypotheekadviseur de aanvraag van de hypotheekofferte voor je regelen. Daarmee ben je een stap dichterbij het officieel maken van je nieuwe hypotheek.
Vaak duurt het wel even voordat je hypotheek helemaal rond is. Maar gedurende dit proces houdt je adviseur vinger aan de pols en laat hij het jou als eerste weten zodra er iets bekend is.
Stap 7. De definitieve hypotheekakte
Heeft je hypotheekaanbieder je aangevraagde hypotheek definitief goedgekeurd. Gefeliciteerd! Dan is het moment aangebroken om de hypotheekakte te ondertekenen bij de notaris. Jouw nieuwe hypotheek is nu rond. En dat betekent dat je voortaan van lagere maandlasten, gunstige voorwaarden en extra zekerheid kunt gaan profiteren.
Tip: boetevrij oversluiten bij einde rentevaste periode
Nog een laatste tip over oversluiten. Zit jij tegen het einde van je rentevaste periode aan? Dan heb je de mazzel dat je op dat moment boetevrij kunt oversluiten. Vaak zal je huidige hypotheekaanbieder je een verlengvoorstel doen, maar mogelijk ben je bij een andere aanbieder voordeliger uit.
Dit is dan ook een goed moment om met een hypotheekadviseur om tafel te zitten en kritisch te kijken wat goed is voor jou. Wil je oversluiten? Dan kan dat alleen op dit moment zonder een hoge boete. Dat betekent: nóg meer voordeel.
Is oversluiten voor jou verstandig?
Wil je weten hoe voordelig het in jouw situatie is om je hypotheek over te sluiten? Vraag een gratis oriëntatiegesprek aan bij een adviseur van Van Bruggen Adviesgroep bij jou in de buurt. Dat eerste gesprek is geheel vrijblijvend.
Je weet naderhand precies hoe voordelig of niet oversluiten voor jou is. En besluit je het toch niet te doen? Geen probleem, dan kun je altijd nog besluiten er van af te zien.