• Homepage
  • >
  • Wonen
  • >
  • Welke verzekeringen zijn verplicht en welke zijn verstandig om af te sluiten?

Welke verzekeringen zijn verplicht en welke zijn verstandig om af te sluiten?

  • Woon
  • januari 19, 2022
  • Comments Off
welke verzekeringen zijn verplicht

Tegenwoordig kun je voor werkelijk alles een verzekering afsluiten. Sommige van die verzekeringen zijn verplicht en andere zijn dat niet, maar wel verstandig om te nemen. Soms verandert je situatie, waardoor je bepaalde verzekeringen zult moeten afsluiten. Ga je een huis kopen? Dan is het verstandig om een woonverzekering te nemen. Daarnaast is een inboedelverzekering afsluiten dan ook verstandig. In deze blog kijken we naar welke verzekeringen je moet afsluiten en welke andere verstandig zijn.

Bepaalde verzekeringen zijn verplicht gesteld door de overheid. Een daarvan is de zorgverzekering, welke verplicht is voor elke Nederlander van 18 jaar of ouder. Voor kinderen geldt dat ze automatisch zijn meeverzekerd met hun ouders.

Een woonverzekering dekt schade aan je huis en helpt bij problemen

Ga je een huis kopen, dan eisen de meeste hypotheekverstrekkers dat je een woonverzekering neemt. Een dergelijke verzekering dekt de schade aan je huis en biedt hulp bij problemen. Voor alles wat je in het huis verzekert, sluit je een inboedelverzekering af. 

Een inboedelverzekering dekt meestal ook de schade bij een verhuizing

Deze dekt ook schade bij een verhuizing. Iets om in het achterhoofd te houden als je bijvoorbeeld voor het eerst op jezelf gaat wonen. Je komt dan vaak uit een situatie zonder inboedelverzekering, dus is het verstandig om deze af te sluiten voor je aan het verhuizen begint. Sluit de inboedelverzekering af bij dezelfde verzekeraar als waar je je opstalverzekering hebt afgesloten.

Een WA verzekering is verplicht als je auto, motor of brommer rijdt

Rijd je in een auto, of op een motor of brommer, dan dien je een WA verzekering te hebben. Dit type verzekering dekt de schade bij anderen in geval van een ongeluk. Daarnaast ben je zelf dan ook voor bepaalde risico’s verzekert.

Het is verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren af te sluiten

De meeste verzekeringen zijn niet verplicht, maar wel verstandig om te hebben, zoals bovengenoemde inboedelverzekering. Zo is het ook slim om een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren af te sluiten. Met een dergelijke verzekering dek je eventuele schade die je bij anderen hebt veroorzaakt.

Een overlijdensrisicoverzekering is niet meer verplicht maar wel verstandig om te nemen 

Vroeger was een overlijdensrisicoverzekering verplicht als je een huis kocht. Sinds 2018 is dat echter niet meer zo. Toch sluiten nog veel mensen een dergelijke verzekering af. Dit gebeurt bijvoorbeeld vaak als men gaat samen wonen. Mochte en van de twee namelijk overlijden, dan kan dat voor grote financiële problemen zorgen. Met een overlijdensrisicoverzekering kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat bij het wegvallen van een inkomen, de vaste lasten nog steeds betaald kunnen worden.

Neem een doorlopende reisverzekering als je vaak op vakantie of reis gaat

Ga je vaak op reis of vakantie, dan is het verstandig om een doorlopende reisverzekering te nemen. Vaak heb je een dergelijke verzekering er al na 2 vakanties in een jaar uit. Daarnaast ben je ook direct verzekerd als je bijvoorbeeld een weekendje naar Antwerpen gaat. Omdat dat zo dicht bij is, denken veel mensen daar niet over na, maar als daar iets gebeurt, zal het gedekt moeten worden met je reisverzekering. Ook een annuleringsverzekering is geen overbodige luxe als je geregeld op vakantie gaat. In geval van ziekt, of andere reden waardoor de vakantie niet door kan gaan, zullen de kosten hiervan gedekt worden.

Previous «
Next »