Kamersteiger veilig opbouwen

  • Woon
  • januari 24, 2019
  • Comments Off
rolsteiger

Kamersteigers zijn ideaal voor binnengebruik

Kamersteigers zijn ideaal om in huis te gebruiken, bijvoorbeeld om het plafond in de woonkamer of gang te sauzen. Ook voor het schilderen van badkamers worden kamersteigers veel gebruikt. Voordelig aan kamersteigers is vooral dat je dan gemakkelijk kunt werken, zonder telkens een trap op en af te hoeven lopen. Verder zijn deze steigers snel op te bouwen, behoorlijk mobiel en flexibel en beiden ze veiligheid. Maar daarvoor is het wel van belang dat de kamersteiger veilig wordt opgebouwd.

Een kamersteiger moet veilig opgebouwd worden: regelgeving

Sinds 1 januari 2018 gelden er strengere regels om steigers veilig op te bouwen. Het blijkt dat veel gebruikers van steigers niet weten hoe kamersteigers veilig opgezet moet worden. Maar hoe moeten kamersteiger, zoals de kamersteigers van Steigervoorweinig.nl, veilig worden opgebouwd? Of u nu een particuliere klusser, een werkgever of een zzp’er bent: in de nieuwe regelgeving – opgesteld door de Inspectie SZW (I-SZW), werkgevers en werknemers in de bouw – zijn de eisen extra aangescherpt. Hierdoor hebben steigerbouwers nieuwe onderdelen aan steigers toegevoegd of juist gevaarlijke onderdelen weggehaald. Het uitgangspunt bij de nieuwe regelgeving is dat de zogeheten randbeveiliging, die gevormd wordt door een heupleuning op het platform, standaard aan de steiger geplaatst moet zijn voordat de steiger gebruikt wordt. De Inspectie SZW (I-SZW) heeft verder bepaald dat de werkvloeren van kamersteigers voorzien moeten zijn van bovenleuningen, tussenleuningen en kantplanken.
Naast deze aandachtspunten, heeft de inspectie van SZW geconstateerd dat veel bouwbedrijven cq. bouwbvakkers hun rolsteigers of kamersteigers niet goed op de rem zetten tijdens het werk. Verder dat er steigers verplaatst worden tijdens het gebruik ervan. Ten slotte valt op dat veel bouwvakkers buitenom een steiger beklimmen, wat erg gevaarlijk is omdat dit tot veel ongelukken leidt, en volgens de veiligheidsvoorschriften dus ook niet mag.

Handhaving van de uitgangspunten door de Inspectie SZW

Producenten en fabrikanten van kamersteigers zijn verschillend ingesprongen op de nieuwe eisen die wettelijk gesteld worden. Daarom is het van groot belang om bij de aankoop of huur van een kamersteiger de veiligheidsvoorschriften nauwgezet op te volgen. Er wordt namelijk gecontroleerd op de naleving van de regels. Wordt er valgevaar of een andere onveilige situatie geconstateerd, dan kan de inspectie het bouwproject stilleggen en een boete uitdelen aan de betrokkenen.

Previous «
Next »