Laminaat leggen kun je ook heel makkelijk zelf

  • Woon
  • december 18, 2018
  • Comments Off
laminaat leggen

Een korte stappenplan voor laminaat leggen

Veel mensen die laminaat aanschaffen kiezen ervoor om dit te laten leggen door een parketbedrijf. Vaak wordt dit aangekondigd als ‘gratis’, maar linksom of rechtsom betaal je sowieso voor het leggen. Dus waarom niet zelf leggen? Zo moeilijk is het namelijk niet. Met het korte stappenplan hieronder leg je zelf snel en goed jouw laminaat in de kamer!

1. Plaats een goede ondervloer
Het leggen van laminaat begint met de ondervloer. Deze zorgt ervoor dat de vloer een langere levensduur heeft en minder kraakt. Naast geluidsdemping houdt een ondervloer ook vocht tegen, zorgt voor extra warmte-isolatie en heeft een ondervloer een egaliserend effect.

2. Werk vanuit één hoek
Als je laminaat gaat leggen, moet je vanuit één hoek beginnen met leggen. Begin met één baan te leggen en zorg voor afstandhouders tussen het laminaat en de muur.

3. Zaag het laminaat op maat
Zorg dat het laminaat op maat gesneden of gezaagd wordt. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een Dewalt afkortzaag bestellen, waarmee deze klus snel geklaard is. Het voordeel van een afkortzaag is dat je in een bocht kunt zagen en het laminaat precies in die vorm krijgt die nodig is. Ook is een afkortzaag of decoupeerzaag nuttig om stukjes laminaat uit te zagen op plekken waar waterleidingen zitten. Voor het maken van uitkepingen bij leidingen kun je gebruik maken van een zogenoemde profielaftaster. Door een profielaftaster tegen de buizen of het obstakel aan de drukken neemt het naaldsysteem van de profielaftaster de vorm over die uitgezaagd moet worden. Zorg dat je met nauwkeurig uitgezaagde stukjes hout de ruimte rond de leidingen netjes afwerkt

4. Breng patronen aan door verspringing
Het is visueel mooi om de naden van het laminaat te laten verspringen. Dit kun je doen door de tweede strook laminaat te beginnen met het ingekorte stuk hout dat over is van de eerste rij laminaat.

5. Hoe je niet-haakse hoeken behandelden moet
Je kunt een zogeheten zwaaihaak gebruiken om hoeken die niet haaks lopen af te tekenen. Hiervoor moet je de fixeerschroef een stukje losdraaien. Vervolgens plaats je de handgreep van de haak dicht tegen de muur aan en draai je het blad tegen de andere muur. Vervolgens moet de schroef worden vastgedraaid en kun je de hoek op de plank aanbrengen.

6. Werk af met plinten
Ten slotte leg je de plinten. Lak de plinten aan beide zijden en plaats gaatjes (voor schroeven) op ongeveer 30 centimeter van elkaar, met een boor voor hout van 3 mm. Je kunt bij een rechte muur er ook voor kiezen om de plinten gewoon vast te lijmen.

Previous «
Next »