Mooie alternatieven voor een tv-meubel

  • Woon
  • juli 26, 2022
  • Comments Off

Ga je verhuizen of ben je van plan om je woonkamer een make-over te geven? Dat wil je natuurlijk goed aanpakken. Een van de dingen die veel mensen daarbij nog wel eens over het hoofd zien, is een goede plek voor het televisietoestel. En dat kan soms even puzzelen zijn, zeker als je gaat verhuizen naar een woning met een grote of juist kleine woonkamer. Maar voor elk probleem bestaat een oplossing op maat.

Waar laat ik de televisie?

Veel mensen vinden het maar lelijk, zo’n zwart vlak in de woonkamer. Tot hij ’s avonds aan gaat, dan kijken we maar al te graag naar dat zwarte toestel. Sommigen hebben de oplossing gevonden door het televisietoestel in een kast neer te zetten. Televisie uit, deurtjes dicht en klaar. Sommige fabrikanten, zoals Samsung, hebben de oplossing gevonden door de televisie te vermommen als een kunstwerk aan de wand. Zo’n televisietoestel hang je op aan een wandbeugel en wanneer hij uit is, kun je een afbeelding van een schilderij of foto naar keuze voorzetten, zodat je een ‘echte’ Van Gogh aan de wand hebt hangen in plaats van dat zwarte vlak van de televisie.

Let op de kijkafstand en kijkhoogte

Voordat je besluit om de televisie in de kast te zetten of aan de wand te hangen, is het wel zaak om de juiste kijkafstand te weten. Dat is de afstand vanaf het punt waar je televisiekijkt, de bank dus meestal. Een handige formule om dat te bepalen is: schermdiagonaal in centimeters x 2,4. Als je op 2 meter vanaf je televisie wilt zitten, is een schermdiagonaal van circa 40 inch (101,6 cm) prettig en bij 4 meter of meer is een schermformaat van 55 inch (139,4 cm) een goed formaat. Ook de kijkhoogte is van belang. Zorg dat je hoofd recht voor het midden van de televisie is als je op de bank zit. Meestal komt dat overeen met een hoogte van 60 cm vanaf de onderkant van de televisie gemeten.

Zet ik ‘m neer of hang ik ‘m op?

Of je je televisietoestel neerzet op een kastje of aan de wand hangt, is uiteraard aan jezelf, maar als je hem aan de wand ophangt, spaar je altijd ruimte uit op de vloer. Dat is wel zo prettig als je een kleine woonkamer hebt. Voor het ophangen zijn er verschillende tv beugels verkrijgbaar. Televisietoestellen zijn superplat. Denk dan eens aan een platte tv-wandbeugel waarmee je televisie niet meer ruimte inneemt dan een schilderij, zoals in het voorbeeld hierboven. Een plankje eronder voor de ontvanger van je provider en klaar.

Haal je televisie naar je toe

Woon je in een studio of in een studentenkamer? Dan kan een tv-wandbeugel met lange arm een slimme oplossing zijn. Hierop bevestig je je televisietoestel op dezelfde manier als op een platte beugel, maar deze heeft een arm die je eenvoudig kunt in- en uitklappen. Als je televisie gaat kijken, trek je de televisie gewoon naar je toe. De arm strekt dan uit. En als je hem uitzet, dan duw je hem weer naar de muur, waarbij de arm buigt. Zo’n wandbeugel is ook heel geschikt voor een televisie in een kast.

Previous «
Next »