Je had afgelopen zomer al wel het vermoeden dat er mogelijk problemen waren met de watervoorziening bij jou thuis. En dan ging het niet zozeer om de normale watervoorziening, maar met name om het warme water. Dat leek met een steeds grotere regelmaat niet meer echt heet te zijn, wanneer je bijvoorbeeld een extra warme douche wilde nemen of wanneer je tijdens het afwassen niet bijzonder warm water meer uit de kraan kreeg.
Nadat je alle mogelijke oorzaken hebt nagelopen, ben je tot de conclusie gekomen dat het waarschijnlijk een probleem is met je huidige cv-ketel. Deze heb je sinds dat je een aantal jaren geleden je intrek hebt genomen in je woning wel eens nagekeken, maar sinds die tijd nooit vernieuwd. Toch schrok je wel even na het bezoek van een loodgieter, toen deze jou vertelde dat het model ketel waar je van afhankelijk was, toch minstens tussen de vijfentwintig en dertig jaar oud was. Tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe cv-ketel dus, maar dat is zo snel nog niet gedaan.
Bedenk bij de aanschaf van een nieuwe cv-ketel waar deze aan moet voldoen
Wanneer je een nieuwe Cv-ketel wilt kopen is het belangrijk om stil te staan bij waar een nieuwe ketel precies aan moet voldoen om er zeker van te zijn dat deze aansluit op de benodigdheden van jouw woning. Je wilt natuurlijk niet van een koude kermis thuis komen en moeten ontdekken dat de door jouw voor een goedkope prijs aangeschafte Cv-ketel bij lange na niet genoeg is om jouw woning te verwarmen.
Het is daarom aan te raden om goed na te gaan wat je precies van een Cv-ketel verwacht. Het benodigde ketel vermogen is veelal afhankelijk van de inhoud van je woning. Een appartement van 300 kubieke meter heeft immers een ander type ketel nodig dan een groot huis van twee verdiepingen. Voor een woning van 250 tot 425 kubieke meter is bijvoorbeeld een cvketel met een vermogen van 18 kW aan te bevelen, terwijl een woning van meer dan 900 kubieke meter toch een ketel met een vermogen van minstens 45 kW nodig heeft.
Ketelvermogen en CW-klasse van een cv ketel
Een ander belangrijk aspect waar je rekening mee dient te houden als je op zoek gaat naar een nieuwe cv-ketel, is de CW-klasse. Deze afkorting staat voor comfort warm water klasse. Deze klasse komt er in principe op neer hoeveel liters warm water per minuut op een bepaalde temperatuur door een cv-ketel geleverd worden. Zo kun je bijvoorbeeld met een cv-ketel van CW3 klasse een bad van 100 liter binnen twaalf minuten vullen met water van een temperatuur van 40 graden Celsius. Een cv-ketel van CW6 klasse krijgt dit echter binnen vijf minuten gedaan, omdat deze in plaats van 10 liter per minuut, maar liefst 20 liter per minuut kan leveren.
Het mag dan waarschijnlijk ook wel duidelijk zijn dat het ketelvermogen hand in hand gaat met de CW-klasse van een cv-ketel. Een cv-ketel die op een hogere snelheid kan verwarmen is vanzelfsprekend ook uitgerust met een ander vermogen dan een langzamere variant. Hoe dan ook, je doet er het beste aan om een goed idee te krijgen van wat je precies van een cv-ketel in jouw woning verwacht en van te voren een goed overzicht maakt van het energieverbruik en de grootte van je huis.