• Homepage
  • >
  • Woontrends
  • >
  • Vintage en retro of juist landelijk: deze interieurtrends maken een comeback

Vintage en retro of juist landelijk: deze interieurtrends maken een comeback

  • Woon
  • april 29, 2022
  • Comments Off
woontrends

Zo nu en dan worden stijlen of items gerecycled en heten ze niet ouderwets of achterhaald maar vintage of retro. We zien dit in de mode – zo zijn de bell bottom jeans om de zoveel jaar weer in – maar ook in ons interieur. Momenteel is het vooral een landelijke stijl die we voor ogen hebben. Dat uit zich in onderstaande trends en ontwikkelingen. 

Landelijk als toverwoord

Onder het kopje ‘woontrends’ vind je op deze website twee afdelingen: industrieel en landelijk. Dat is niet voor niets zo. Werd in het vorige decennium industrieel nog massaal omarmd in de vorm van kaal gemaakte bakstenen muren en metalen accessoires, nu is landelijk steeds vaker het toverwoord. Je denkt dan aan boerderij-achtige panden, liefst met een rieten dak erop – een beruchte hindernis voor het afsluiten van menig opstalverzekering. Maar het gaat vooral om het interieur, dat meer rustieke trekjes krijgt. We zien dit terug in de toenemende vraag naar meubels van hout, een materiaal waarin we de natuur terugzien. De antieke Franse buffetkast, geschuurd en wit geverfd, is bezig aan een glorieuze comeback. Ook een ouderwets hakblok op pootjes is terug van weggeweest, in de keukens van dit decennium. 

Meer meubels van de kringloopwinkel

Is het geen antiek dat rechtsreeks van een brocante uit Bretagne komt, dan is het wel de toenemende populariteit van (liefst houten) meubels van de kringloopwinkel. Deze branche lijkt het stoffige imago gezien de stijgende omzet voorgoed van zich afgeschud te hebben. Na de industriële periode zijn tweedehands spullen tevens goed toepasbaar in de landelijk-trend. Bling bling, strak en zwart-wit maken plaats voor warm en gezellig, oftewel huiselijk. Wordt deze sfeer ook nog in een jaren ’30-huis gecreëerd, dan is het feest compleet. Overigens is er goed nieuws voor de liefhebbers van dit soort huizen: over minder dan tien jaar worden ze weer gebouwd!

Visgraatvloeren, behang en kolossale planten

Over kringloopwinkels gesproken, een allegaartje aan stijlen in een huiskamer is een logisch gevolg. Dat was al het geval sinds stereo en televisie zij aan zij met oudere meubels staan. Nu combineert een moderne Deense designlamp van verchroomd metaal prima met een houten visgraatvloer, die nu weer hot, hip & happening is. Net als de kolossale kamerplant, die voor nog meer natuurlijke uitstraling zorgt. We kennen deze planten uit strips en films uit de jaren ’70, ze verdwenen tijdelijk uit beeld toen ‘strak’ de norm werd, maar zijn nu weer populair. Net als het aanbrengen van behang. De 20’s tv-persoonlijkheid en eigenzinnige interieurontwerper Martien Meiland zal hierin met zijn behang-skills wellicht een rol gespeeld hebben, maar zeker weten doe je dat nooit.

Previous «
Next »