Woon-tv: de meest inspirerende programma’s

  • Woon
  • mei 4, 2022
  • Comments Off
inspirerende programmas

Bloedstollende series en drukke talkshows worden niet zelden verruild voor een wat minder prikkelend genre, dat bovendien de nodige inspiratie biedt. Deze zogenaamde woon-tv verlaagt de stress en zet de kijker aan het denken over zijn eigen huis en interieur, maar ook het omgaan met budgetten en oude spullen. Een aantal (terug)kijktips. 

Help, mijn man is Klusser!

Het concept is even grappig als oubollig: een stel woont al jarenlang in een veredelde bouwput en de werkzaamheden komen maar niet af. Presentator John Williams neemt een kijkje en fungeert als amateur-relatietherapeut, terwijl zijn vaste team klussers de boel weer bewoonbaar maakt. Maar het is vooral het bekende voor- en na-effect dat inspireert. 

Kopen zonder Kijken

Dat effect zien we terug in Kopen zonder Kijken: de tv-hit met gastheer Martijn Krabbé. De vaste, fanatiek twitterende kijkersschare kan niet wachten totdat aannemer Bob Sikkes zijn fantasie de vrije loop mag laten. Het gestoei met budgetten – vaak moeten de aspirant-huizenbezitters wat extra geld lenen – is minstens zo interessant, net als de eigenzinnige styling door Roos Reedijk. 

The Repair Shop

Het Britse The Repair Shop is ook al zo’n verademing. Zowel qua kijkervaring als op het op het gebied van duurzaamheid. Van oude spullen, niet zelden aangetroffen in een kringloopwinkel (daarover lees je hier meer), wordt de waarde ingezien door ze op secure wijze op te knappen. 

Paleis voor een prikkie

Het kibbelende stel Frank en Rogier heeft eveneens het talent om door oude spullen heen te kijken. Ze kijken online en in kringloopwinkels voor de meest uiteenlopende meubels en items om huizen voor een minimaal bedrag om te toveren tot hippe paleisjes. In Frank en Rogier checken in gaan ze op die voet verder. 

Van Hollandse Bodem

Hij is op de site van de NPO binnenkort weer beschikbaar, de moestuinserie Van Hollandse Bodem. In competitieverband worden groenten, fruit en kruiden gekweekt en tevens verwerkt tot maaltijden. Je steekt het nodige op, en het ironische commentaar van Harm Edens zorgt voor de nodige hilariteit. 

VTWonen, Weer verliefd op je huis

Volendammer Kees Tol is de man die de kandidaten op hun gemak stelt met zijn ontwapenende glimlach. Deze zijn min of meer vastgelopen in hun inrichting, en de make over zorgt voor een nieuw begin. Ook hier vormt het voor- en na-effect het inspirerende hoogtepunt. 

Netflix: diverse programma’s

De woon-tv is ook tot Netflix doorgedrongen. Lees in dit artikel meer over de wonderlijke beelden in The World’s Most Extraordinary Homes. Of, over geld lenen gesproken, het hypotheekloze wonen in How to Live Mortgage Free.

Previous «
Next »