• Homepage
  • >
  • Tuin
  • >
  • Wanneer kun je het beste planten in je tuin plaatsen?

Wanneer kun je het beste planten in je tuin plaatsen?

  • Woon
  • maart 30, 2022
  • Comments Off
planten plaatsen

Als je je tuin wilt gaan verbouwen, ga je waarschijnlijk ook nieuwe planten plaatsen. Voor het plaatsen van tuinplanten is het belangrijk dat je deze plant in het juiste seizoen. Op deze manier kunnen ze namelijk het beste groeien en kun je er het langste van genieten. In dit blog artikel willen we je enkele tips geven over het planten van tuinplanten in je tuin.

De realiteit van planten plaatsen

Als het voorjaar wordt, beginnen planten in je tuin weer te bloeien. De tuinkriebels nemen bij veel mensen weer toe als de eerste zonnestralen van het jaar weer op de tuin schijnen. Dit wordt vaak gezien als het startschot van het tuinseizoen. Een gedachte die veel mensen hebben is dat de vorst de pas geplante planten niet aantast. Daarnaast wordt ook vaak vernomen dat de pas geplante planten direct beginnen te groeien. Dit teken van leven is voor de meeste mensen een teken dat het voorjaar de beste periode is om hun tuin aan te planten, met bijvoorbeeld een nieuwe rozenstruik of een Toscaanse jasmijn

Het is echter niet helemaal waar wat de meeste mensen denken. Een stevige vorst in de winter is maar voor een klein deel van de planten gevaarlijk. Voor het overgrote gedeelte van de planten geldt dat als ze eenmaal geplant zijn, ze de vorst moeiteloos overleven. Dit betekent direct dat je de planten gemakkelijk in andere seizoenen kunt aanplanten!

Ben jij van plan nieuwe planten te plaatsen in de tuin? Op Yarinde.nl vind je de mooiste en beste planten die je kunt wensen voor je tuin!

Wanneer je tuin aanplanten?

Het beste seizoen om je tuin aan te planten is zonder twijfel het najaar. Dit is de periode tussen september en december. Daarnaast kun je ook de wintermaanden gebruiken om je tuin aan te planten, als er tenminste geen vorst in de grond zit. In het najaar is het namelijk zo dat de planten rust krijgen. In de zomer hebben ze in volle bloei gestaan, waardoor ze in het najaar kunnen rusten. De bomen laten hun bladeren vallen en sommige planten sterven boven de grond af. Tijdens deze periode hebben ze daardoor minder voeding nodig. Wanneer je dus nieuwe planten gaat plaatsen, hebben ze dus weinig nazorg nodig. Hierdoor is het makkelijker om ze goed te laten groeien.

Het najaar met een vochtige grond

Een ander voordeel aan het najaar is dat de grond doorgaans altijd vochtig is. Er valt veel regen en er is veel voeding voor de planten. Daarnaast is ook de bodem relatief warm. De wortels van de nieuwe planten kunnen zich dus goed nestelen in de grond. De wortels blijven zich ontwikkelen totdat de grond door de winter te koud wordt. Als de winter eenmaal voorbij is, hebben de planten genoeg wortels om een mooie bloei te laten zien. 

Wanneer kun je geen planten in de tuin plaatsen?

Het enige seizoen waarin het niet mogelijk is om planten te plaatsen is de winter. Als er namelijk vorst in de grond zit is het simpelweg onmogelijk om een goed gat te graven voor de planten. Als de winter te zacht is, waardoor er geen vorst is, kun je uiteraard wel planten plaatsen in de tuin.

Previous «
Next »