wat is hypotheekrente?

  • Woon
  • juni 29, 2018
  • Comments Off

Hypotheekrente

Het lijkt eenvoudig! Hypotheekrente is inderdaad de rente die je betaald over het geleende bedrag voor de aanschaf van een woning. Dat lijkt allemaal redelijk simpel tot je voor het eerst een oriënterend gesprek aangaat bij de bank of hypotheekadviseur. Ineens begeef je je in een doolhof van verschillende rentetarieven, constructies en verschillende versies van hypothecaire leningen.

Wat is er nu echt belangrijk?

Bij een hypotheek en de bijbehorende hypotheekrente zijn een aantal zaken belangrijk. Kies een hypotheek die bij je past. Zorg dat de looptijd past bij je toekomstplannen en budget. Zo kan het zijn dat wanneer je een klein studiootje in een dorp koopt voor 60,000 euro, je misschien helemaal geen looptijd van dertig jaren nodig hebt. Koop je een driekamerappartement aan de grachten van Amsterdam dan zal het wat moeilijker worden om de looptijd in te korten tenzij je goed in de slappe was zit. Laat je goed voorlichten of een annuïteiten- of lineaire hypotheek beter bij jouw situatie passen.

En de rente dan?

De rente is van groot belang omdat een hypotheek in de regel een geldlening voor een groot bedrag is. Je moet dus een goede inschatting van je huidige situatie maken, maar tegelijkertijd moet je proberen een beetje in de toekomst te kijken. Vooral dat laatste is niet makkelijk. Momenteel zijn de hypotheekrentes relatief laag. Ter vergelijking: In de jaren tachtig vond men het heel normaal om te lenen tegen 12 tot 15% rente. Vandaag de dag kunnen we al tegen een hypotheekrente van 1,25% lenen als we kiezen voor een vaststaande rente van 5 jaar. Of zet je toch liever de hypotheekrente 10 jaar vast?

Maar waar kies ik dan voor?

Een vaststaande rente voor 5 jaren een vrij korte periode. Simpelweg betekent dat dat het onzeker is wat er na die 5 jaren zal gebeuren. Zet je dan je hypotheekrente 10 jaar vast? Dat zou betekenen dat in ieder geval 1/3 deel van de looptijd je zeker bent van een ‘fatsoenlijke’ rente. Dat is al een stuk interessanter. Je kunt zelfs voor een vaste rente voor de volledige looptijd kiezen. De rente zal dan iets hoger zijn (rond de 2,55%) maar voor de volledige looptijd weet je al wat de hypotheekrente je elke maand betaald. Belangrijk bij je keuze is dat je kiest voor een renteperiode die bij jouw leven past.

Previous «
Next »