Vijf tips om je tuin te verduurzamen

  • Woon
  • mei 6, 2022
  • Comments Off
regenton

Het tuinseizoen is weer begonnen! Dat betekent dat we ook weer de nodige aandacht aan het onderhoud en inrichten van de tuin besteden. Een mooie tuin zorgt immers voor een tevreden mens. Een van de trends van dit jaar is de duurzame tuin. Op welke manier kun jij jouw tuin verduurzamen? Wij zetten vijf tips voor jou op een rijtje!

1. Tegels vervangen door groen

Allereerst is het verstandig om de tegels in je tuin te vervangen door groen. In een groene tuin is er minder sprake van wateroverlast. Bovendien is het een stuk koeler in de zomer en is een groene tuin goed voor allerlei dieren, insecten en vogels. Een goede vuistregel is dat maximaal 40 procent van je tuin bestraat mag zijn. Heb je geen groene vingers? Dan kun je in plaats van planten ook kiezen voor halfverharding of houten vlonders. Hier kun je goed op zitten of op lopen.

2. Kies voor energiezuinige verlichting

Om je tuin wat sfeervoller te maken, mag de juiste tuinverlichting natuurlijk niet ontbreken. Op deze manier kun je ook na zonsondergang nog lekker in de tuin zitten. Je kunt het beste voor ledverlichting kiezen. Ledverlichting gebruikt tot wel 85 procent minder energie. Je kunt ledverlichting nóg duurzamer maken door over te stappen op groene stroom. Je kunt hiervoor het beste eerst energie vergelijken. Door energie te vergelijken weet je precies welke aanbieder het goedkoopste is en het beste bij jou past. Solar verlichting is nog beter. Dit type verlichting draait helemaal op zonne-energie.

3. Regenwater opvangen in je tuin

In Nederland regent het vaak en hevig. Wist je dat je regenwater prima kunt hergebruiken? Hiermee bespaar je flink veel water. Dat is niet alleen goed voor je eigen portemonnee, maar ook voor het klimaat. Je kunt regenwater op verschillende manieren opvangen. Bijvoorbeeld bovengronds met een regenton, maar ook ondergronds in een infiltratiekrat, regentank of drainagebuis. Het opgevangen regenwater kun je gebruiken om de tuin te sproeien, om de auto te wassen of om de wc door te spoelen. Als je het water als drinkwater wil gebruiken, dan heb je wel een speciale filter nodig. 

4. Maak je tuin diervriendelijker

Dieren spelen een belangrijke rol in de natuur. Daarom is het goed om jouw tuin diervriendelijk in te richten. Diversiteit in de beplanting is een absolute must. Bloemen zijn bijvoorbeeld een voedselbron voor veel dieren. Vlinders en bijen zijn blij met bloeiende, nectarrijke bloemen en kruiden. De bloemzaden worden weer gegeten door vogels en knaagdieren. Veel dieren houden van een rommelige tuin met veel verschillende aan planten, bomen en struiken. Zorg er dan ook voor dat je tuin niet té opgeruimd is.

5. Tweedehands tuinmeubelen

Ben jij uitgekeken op jouw tuinmeubelen? Shop ze dan tweedehands! Tweedehands tuinmeubelen zijn milieuvriendelijk en goedkoop. Op Marktplaats of verschillende Facebookgroepen kun je tweedehands meubels vinden. Wil je toch nieuwe meubels kopen? Let dan op het materiaal. Hardhout met een milieukeurmerk zoals FSC of PEFC is dan de beste optie. Of kies voor natuurlijke materialen zoals rotan en bamboe. Dit zijn natuurlijke materialen die het milieu weinig belasten.

Previous «
Next »